pohvalno

Julia - djevojčica s autizmom novi lik 'Sesame Streeta'

Lifestyle / Flash | 24. 10. 2015. u 08:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljudi koji stoje iza serije ''Sesame Street'' ovaj tjedan predstavljaju novi lik.

Julia, najnoviji član ekipe ''Sesame Streeta'', ima jarku narančastu kosu, zelene oči i voli ići na ljuljačku s Elmom, niskim, čupavim, crvenim likom iz serije.

Međutim, Julia ne odgovara na pitanja odmah i vidno se uznemiri zbog buke. Ona je autistična, kao jedno od 68 djece u SAD-u, kako govore podaci Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

'Vidite čudesno u svakom djetetu'

Jeanette Betancourt, jedna od potpredsjednica u organizaciji Sesame Workshop, kaže da je trebalo tri godine za istraživanje i konsultacije sa stručnjacima iz raznih institucija, kao što je Yaleov Centar za studije djece, kako bi se Julia oživjela.

''Radili smo s koalicijom raznih organizacija za autizam. Raspravljali smo o prototipnima s obiteljima djece s autizmom te sa autističnom djecom'', objašnjava Betancourt za Al Jazeeru.

Julia je dio online inicijative ''Sesame Street i autizam: Vidite čudesno u svakom djetetu'', koja je pokrenuta da se podigne svijest o autizmu i da se smanji vršnjačko zlostavljanje u školama.

Za sada se Julia, koja se opisuje kao stara Elmova prijateljica, neće pojavljivati na TV programu, nego u digitalnim knjigama koje su dostupne na internetu i u printanom izdanju.

Pomoći djeci da razumiju autizam

Autistična djeca ponašaju se različito – neka ne mogu održati kontakt očima, neka su preosjetljiva na buku, a poneka ne mogu govoriti.

Za tvorce 'Sesame Streeta', Julia će pomoći da se pređu problemi stigmatizacije i izolacije.

Prema nekim istraživanjima, šestoro od desetoro djece s autizmom doživjelo je maltretiranje vršnjaka.

Neki stručnjaci vjeruju kako je ovo pozitivan korak i nadaju se da će 'Sesame Street' proširiti ovu inicijativu.

''Djeca su posebno vizualna i razvijaju se dok se igraju i dok su kreativna'', kaže Shireen Yaish, psihoterapeutkinja i osnivačica Centra za terapiju umjetnošću u Ammanu, glavnom gradu Jordana.

''Zato uključivanje autizma u ovu seriju, koja je popularna i edukativna, neće pomoći samo da se prihvati činjenica da postoje autistična djeca, nego će također pomoći da djeca razumiju autizam i kako da budu tolerantna i prihvate ga'', ističe Yaish.

Kopirati
Drag cursor here to close