Sarajevo

Jugoslavene prihvatite kao rješenje, a ne kao problem

Lifestyle / Flash | 31. 10. 2011. u 21:28 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jugoslaveni – rješenje, a ne problem!, zajednička je ocjena sudionika okruglog stola na temu 'Jugoslavenstvo – priznavanje prava na nacionalnost' održanog u nedjelju, 30.10.2011. godine u Sarajevu. Tom prilikom izneseno je više aspekata vezanih za opće stanje nacije danas i za njeno pojmovno određenje uz poseban osvrt na odnose među narodima i državama na prostorima nekadašnje SFRJ uopće, kao i posebno prema Jugoslavenima.

Prisutnima su prezentirani pojmovi političke kulture, kulture dijaloga, tolerancije, političke religije i dominacije militantnog teizma, ksenofobije, nacionalizma, kao i u političkim i društvenim krugovima općeprisutnog antiintelektualizma.

"Problem današnjeg vremena je upravo težnja svih protivnika priznavanja prava na nacionalnost Jugoslavenima da dokažu naše nepostojanje, da nas žive sahrane ispod njihovih tmurnih naslaga prošlosti, pogotovo bliske prošlosti u posljednjih tridesetak godina. Proces razbijanja zajedničke države 90-ih godina prošlog stoljeća nije izvršen sa uspjehom do kraja, ako još uvijek postoje Jugoslaveni, kao živi svjedoci tih događaja".

"Ideja o postojanju Jugoslavenske nacije mnogo je starija od Jugoslavije kao državne zajednice. Treba, također, istaći da Jugoslaveni nikada nisu imali svoju državu niti su tome težili. Sve zajedničke države naših naroda na ovim prostorima bile su tvorevine u koje su ti narodi unosili dijelove svog suvereniteta, stvarajući i oblikujući ih na taj način. Jugoslaveni su se prilagođavali svakoj novoj situaciji dajući svakom društvu, čiji su bili sastavni dio, najbolje i najviše iz svojih redova. Nakon razbijanja SFRJ njima (Jugoslavenima) je naprasno oduzeto pravo na nacionalnost, čime im je oduzeta sloboda izjašnjavanja i ukinuto pravo na slobodan izbor nacionalnoj pripadnosti".

"Ako se zaista želi raditi na provođenju demokratskih promjena i primjenjivanju demokratskih principa, odnosno osigurati uvođenje demokratije u sve segmente društvenog života neophodno je prihvatiti postojanje jugoslavenske nacionalnosti kao nezaobilazne povijesne činjenice i Jugoslavena kao sastavnog dijela stanovništva i jednog od najznačajnijih kohezionih faktora u regiji. Stoga sa ovog današnjeg skupa šaljemo jednostavnu ali jasnu poruku – Jugoslavene shvatite i prihvatite kao rješenje, a ne kao problem"!

Sve naprijed rečeno moglo se čuti na ovom skupu, a za riječ su se javljali: Dr. Pavle Vukčević i Miodrag Cvjetičanin iz Splita, Slobodan Stajić, Jezdimir Milošević i Samir Arnautović iz Sarajeva, Frederik Goda iz Ulma (Njemačka), Zlatko Stojković iz Pule i Dalibor Tomić iz Kiseljaka.

Ovo je bio već drugi po redu okrugli stol organiziran na inicijativu i pod pokroviteljstvom Udruženja 'Naša Jugoslavija' i Saveza Jugoslavena, kao njegovog sastavnog dijela. O mjestu i datumu održavanja sljedećeg skupa ovakve vrste javnost će biti pravovremeno obavještena, priopćeno je iz ovog udruženja.

Kopirati
Drag cursor here to close