Aladdin Sane

Još jedno svemirsko priznanje Bowieu

Lifestyle / Flash | 20. 01. 2016. u 14:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

David Bowie ovih je dana dobio još jedno posthumno priznanje - belgijski astronomi njegovim su imenom nazvali skupinu sedam zvijezda u obliku munje, kakva mu je bila našminkana preko lica na albumu "Aladdin Sane", čime se njegova umjetnost, više puta nadahnuta svemirom, ponovno smjestila među zvijezde, prenosi Hina.

"Look up here, I’m in heaven", poručio je Bowie u prvom stihu svog posljednjeg singla "Lazarus", potaknuvši neke da to ne naprave samo simbolički, već se i doslovno zagledaju u nebo.

Na inicijativu popularne lokalne radio postaje iz Bruxellesa, znanstvenici s opservatorija MIRA pristali su, osobito s obzirom na Bowieve rane radove inspirirane Svemirom i svemirskim letovima ("Space Oddity", "Starman", "Ziggy Stardust", "Lady Stardust", "The Prettiest Star"...) pronaći zvijezde koje su na dan njegove smrti oblikovale prepoznatljivu munju i bile blizu Marsa, što im se učinilo zgodnim s obzirom na pjesmu "Life on Mars".

Philippe Mollet iz opservatorija kaže kako to nije bilo lako, no uspjeli su pronaći zvijezde referirajući se na njegove albume. Izabrali su sedam zvijezda - Sigma Librae, Spica, Alpha Virginis, Zeta Centauri, SAA 204 132, and the Beta Sigma Octantis Trianguli Australis.

Stvaranje Bowieve munje na nebu dio je projekta "Stardust for Bowie", u okviru kojega obožavatelji uz pomoć aplilkacije Google Sky na virtualnoj verziji svemirske munje mogu dodavati svoje omiljene Bowieve pjesme.

Dok ideja o trajnom smještanju Bowiea u okruženje kojim se bavio tijekom života djeluje kao svojevrstan nastavak njegova umjetničkog koncepta, ona je u medijima krivo interpretirana kao znanstveno utemeljena, a ne simbolička.

National Geographic piše kako se u vijestima o 'novom zviježđu' često koristi kriva terminologija. Naime, ovdje nije riječ o konstelaciji, s obzirom na to da ne postoji mehanizam kojim bi se zamijenila ili imenovala nova konstelacija, a i nebo je već podijeljeno na njih 88.

Kod Bowieve munje riječ je o asterizmu - prividnoj skupini zvijezda koja nije službeno zviježđe, već 'spajanjem točkica' daje neki oblik. Jedan od najpoznatijih asterizma su Velika kola u Velikom medvjedu.

"Kada se zagledate, na noćnom nebu možete pronaći razne oblike, divovski srp, čajnik, udicu, vješalicu, svatko može vidjeti nešto drugo, no to ne znači da će to ikada biti prepoznato izvan vašeg kruga prijatelja s kojima promatrate nebo", piše National Geographic.

Pogrešno je i kada se govori da je ta munja od zvijezda smještena u blizini Marsa jer je crveni planet u stalnom pokretu.

U Svemiru ipak postoji astronomski 'tribute' Davidu Bowieu koji bi mogao izdržati test vremena. Naime, milju širok asteroid između orbita Marsa i Jupitera službeno se zove 342843 DavidBowie.

Asteroid je otkriven još 2008. godine, a prije nešto više od godinu dana, 5. siječnja, samo tri dana prije Bowieva 68. rođendana, dobio je novo ime.

Iako je preblijed da bi se vidio amaterskim teleskopima, simbolički pokazuje da će, osim na Zemlji, Bowiev talent, osobito onaj iz faze zahvaljujući kojoj ga se sada naziva 'najdražim svemircem', ostati zapamćen i u svemiru, prenijela je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close