Prirodno i učinkovito

Jeste li znali kako pepeo možete iskoristiti u kućanstvu?

Ako ste mislili da se pepela trebate riješiti i da vam ni za što ne može pomoći, prevarili ste se.
Lifestyle / Flash | 01. 02. 2024. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku vam donosimo trikove kako pepeo iskoristiti u domaćinstvu te se nadamo da ćete ih probati. Krenimo!

1. Čišćenje stakla 

Ako se čudite kako pepeo može očistiti staklo, ne brinite, sve ćemo objasniti u nastavku. Pomiješajte pepeo s malo vide te napravite pastu. Iako vam dobivena smjesa neće ulijevati nadu da ćete njome išta očistiti, ne brinite. Nakon što se staklo od kamina ohladi, uzmite pastu te lagano natrljajte. Budući da pepeo ima abrazivna svojstva, uz samo malu količinu ćete uspjeti očistiti i najtvrdokornije mrlje. 

2. Poliranje srebra 

Osim što odlično čisti staklo, pepeo će vratiti sjaj vašem srebrnom posuđu. Napravite pastu od pepela i vode te lagano trljajte srebrne predmete. Ovaj postupak ne morate ponavljati nakon svake uporabe nego kad primijetite da je vaše posuđe izgubilo sjaj. 

3. Čišćenje mrlja od ulja 

Pepeo može biti koristan u čišćenju masnih mrlja. Pomiješajte ga s malo vode te njime očistite masne kuhinjske površine na potpuno prirodan način. Također, ako mrlje od garažnog ulja uništavaju izgled vašeg prilaza, samo ga pospite pepelom. Ostavite ga na prilazu preko noći te pustite da pepeo upije nakupljeno ulje. Jednostavan način u borbi protiv ulja, zar ne?

4. Uklanjanje neprijatnih mirisa

Ako se borite s neprijatnim mirisa koji primjerice, ostavljaju vaši kućni ljubimci, riješite ga se pomoću pepela. Dovoljno je da stavite posudu s pepelom blizu njihovog kuta te da ga s vremena na vrijeme promiješate. Ovaj trik možete iskoristiti i za neutraliziranje mirisa u hladnjaku. Sipajte malu količinu pepela na tanjurić i stavite u kut hladnjaka. Ubrzo ćete primijetiti kako dobro prikriva neugodne mirise koje hrana može uzrokovati. 

5. Služi kao gnojivo za biljke 

Pepeo se godinama koristio kao gnojivo za biljke te je odličan izbor zbog svog prirodnog podrijetla. Bogato je kalijem te ćete uz njegovu pomoć poboljšati kvalitetu tla. Ako ga koristite vani, bitno je prekopati zemlju u koju ga dodajete kako bi se sve pomiješalo. 

6. Pomaže u otapanju leda

Ako ne znate kako najbrže otopiti led sa stepenica ili prilaza, samo ga pospite pepelom. Pomoći će da se on polako otapa te će smanjiti klizavost. Ako još niste probali ovaj trik, iskoristite sljedeći snijeg i led te se uvjerite u njegovu snagu. 

Za kraj

Osim što je pepeo učinkovito sredstvo u svakom kućanstvu, ekološki je prihvatljiv te ga možete koristiti neograničeno. Nadamo se da ćete pokušati bar jedan od ovih trikova te da će vas ostaviti oduševljenim, kao i nas!

Kopirati
Drag cursor here to close