Povijesni razlog

Jeste li se ikad zapitali zašto Britanci voze lijevom stranom?

Ovo ‘cestovno pravilo’ službeno je odobreno 1300. godine kada je papa Bonifacije VIII proglasio da se svi hodočasnici koji putuju u Rim trebaju držati lijeve strane.
Lifestyle / Flash | 18. 10. 2022. u 16:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jeste li se ikad zapitali zašto Britanci voze lijevom stranom?

Jeste li se ikad zapitali zašto Britanci voze lijevom stranom ulice, a sjede na desnom sjedištu? Razlog je povijesni, a ima veze sa držanjem mača u dominantnoj ruci, koja je kod većine Britanaca – desna.

U Srednjem vijeku, dok ste na konju, nerijetko ste morali voditi računa o sigurnosti. Nikad niste znali tko vam ide u susret, pa ako stranac prođe s vaše desne strane, vaša desna ruka mora biti slobodna da upotrijebi mač ukoliko to bude potrebno.

Ali to nije sve. Pravilo ‘drži se lijeve strane’ seže još dalje u prošlost. Arheolozi su otkrili dokaze kako su Rimljani vozili kola i vagone lijevom stranom, a poznato je i da su rimski vojnici uvijek marširali lijevom stranom.

Ovo ‘cestovno pravilo’ službeno je odobreno 1300. godine kada je papa Bonifacije VIII proglasio da se svi hodočasnici koji putuju u Rim trebaju držati lijeve strane.

Praksa se nastavila sve do kasnih 1700-ih kada su veliki vagoni postali popularni za prijevoz robe. Ova kola vuklo je nekoliko konja i nisu imala vozačko sjedalo. Umjesto toga, kako bi kontrolirao konje, vozač je sjedio na konju straga lijevo, držeći tako ruku biča slobodnom. Međutim, sjedeći s lijeve strane bilo je teško procijeniti promet koji dolazi s druge strane, s čime će se složiti svi koji su vozili automobil s volanom na lijevoj strani zavojitim ulicama Velike Britanije.

Ovi ogromni vagoni bili su najprikladniji za široke otvorene prostore i velike udaljenosti Kanade i SAD-a, a prvi zakon o držanju desne strane donesen je u Pennsylvaniji 1792. godine, a kasnije su ga slijedile mnoge kanadske i američke države.

Drži se lijeve strane

U Francuskoj je dekretom iz 1792. godine naređeno da se promet drži zajedničkog prava, a Napoleon je kasnije to pravilo nametnuo na svim francuskim teritorijima.

U Britaniji ova masivna kola nisu bila previše tražena, a manja kola imala su sjedala za vozača da sjedi iza konja. Kako su većina dešnjaci, vozač bi sjedio s desne strane sjedala tako da mu je ruka s bičem bila slobodna, prenosi N1.

Prometne gužve u Londonu iz 18. stoljeća dovele su do donošenja zakona da se sav promet na Londonskom mostu odvija lijevo kako bi se smanjili sudari. Ovo je pravilo uključeno u Zakon o autocestama iz 1835. i usvojeno je u cijelom Britanskom Carstvu.

U 20. stoljeću došlo je do pokreta ka usklađivanju cestovnih zakona u Europi i postupni je pomak počeo s vožnje s lijeve na desnu stranu. Posljednji Europljani koji su promijenili s lijeve na desnu stranu bili su Šveđani koji su hrabro napravili promjenu preko noći na Dagen H (Dan H), 3. rujna 1967. U 4.50 ujutro sav promet u Švedskoj je stao na deset minuta prije ponovnog pokretanja, ovaj put se vozio desnom stranom .

Danas samo 35 posto zemalja vozi lijevom stranom. To uključuje Indiju, Indoneziju, Irsku, Maltu, Cipar, Japan, Novi Zeland, Australiju i najnoviju Samou 2009. Većina tih zemalja su otoci, ali tamo gdje kopnene granice zahtijevaju promjenu slijeva na desno, to se obično postiže korištenjem semafora, poprečnih mostova, jednosmjernih sustava i slično.

Kopirati
Drag cursor here to close