Zimsko vrijeme

Jeste li pomjerili kazaljke na satu?

Lifestyle / Flash | 30. 10. 2016. u 09:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U noći sa subote na nedjelju počelo je zimsko računanje vremena, tako da su se kazaljke na satu pomjerile 60 minuta unazad. Tako se vrijeme u 3 sata iza ponoći računa kao dva.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavijestilo je javnost da je Zakonom o računanju vremena („Službene novine FBiH“, br 24/97 i 50/03) propisano da se ljetno računanje vremena završava posljednje nedjelje u listopadu, tako što će se pomjeranjem za 60 minuta unazad vrijeme u 3 sata računati kao 2 sata.

"Shodno tome, obavještava se javnost da se ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 30. listopada, pomjeranjem za jedan sat unazad", priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Povijest ovog naizgled nebitnog fenomena seže nekoliko stoljeća unazad. Početkom Prvog svjetskog rata, Njemačka prihvaća ljetno računanje vremena, nakon čega joj se pridružuje i Velika Britanija, a potom i Sjedinjene Američke Države (SAD) i druge države, no dobar ih je dio od pomjerenja kazaljki nakon rata odustao.

Ljetno računanje vremena prvi je put 1784. godine spomenuo Benjamin Franklin u jednom pismu urednicima lista "Journal of Paris", no kako je bila riječ o šaljivom članku, nije jasno je li Franklin doista želio tako nešto predložiti Francuzima.

Upotrebu ovog sustava je predložio William Willett u članku „Waste of Daylight“ (Gubitak dnevnog svjetla), objavljenom 1907. godine.

Međutim, neke savezne države u SAD-u i Kanadi ne primjenjuju ni danas ljetno i zimsko računanje vremena, poput Arizone ili Saskatcewana. Zemlje Europske unije uvele su ljetno računanje vremena sedamdestih godina, dok je bivša Jugoslavija tu metodu počela primjenjivati 1983. godine.

Republika Turska od ove godine je uvela stalno ljetno računanje vremena i za razliku od ranijih godina neće primjenjivati vraćanje kazaljki na satovima u skladu sa zimskim računanjem.

"Ljetno računanje vremena koje je počelo 30. ožujka 2016. godine ostaje u primjeni, a ukida se odrednica kojom je 30. listopada u 4 sata planirano vraćanje kazaljku na 3 sata", navodi se u odluci turske vlade koja je donesena na prijedlog Ministarstva energetike i prirodnih resursa.
I Rusija je prije pet godina odustala od redovnog pomjeranja kazaljki, ali se ni ona nije vratila na standardno zimsko vrijeme, već je ostala na ljetnom.

Kopirati
Drag cursor here to close