Thrillist

Jajce uvršteno na listu najljepših gradića na svijetu

Pored Jajca na listu su uvršteni i gradovi St Ives, Cornwall - Velika Britanija, Wanaka - Novi Zeland, Český Krumlov - Češka, Shirakawa-go - Japan.
Lifestyle / Flash | 11. 02. 2021. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki magazin Thrillist uvrstio je Jajce na listu najljepših gradića na svijetu koji svojom ljepotom i neobičnošću ostavljaju putnike bez daha.

U Bosni i Hercegovini ne nedostaje drevnih planinskih gradova, ali nijedan nije bolje očuvan od starog grada Jajca.  Bio je glavni grad srednjovjekovne Bosne i još uvijek možete vidjeti drevni zamak na brdu i istražiti rat krivudavih kaldrmiranih ulica.

Pročitajte još

Ali najveće bogatstvo Jajca je prirodno čudo - vodopad Pliva visine 72 metra, koji se prelijeva na pukom padu na ušću Plive u Vrbas.

Jajce je s tri strane vezano vodom, što ga čini osnovnom bazom za neke od najboljih bosanskih raftinga, navodi magazin.

Pored Jajca na listu su uvršteni i gradovi St Ives, Cornwall - Velika Britanija, Wanaka - Novi Zeland, Český Krumlov - Češka, Shirakawa-go - Japan, prenosi Indikator.

Grad Jajce, smješten na ušću rijeke Plive u Vrbas, sa svojim raznovrsnim atrakcijama svjedoči o brojnim kulturama koje su se ukrštale u Bosni i Hercegovini – od davnih Ilira i Rimljana, preko Bosanskog kraljevstva, Osmanskog i Austro-Ugarskog carstva pa sve do perioda SFR Jugoslavije.

Kopirati
Drag cursor here to close