Baron Gautsch

Jadranski Titanic

Kobnoga dana, na svojoj posljednjoj plovidbi Jadranom u Velome Lošinju ukrcava posljednje putnike. Brod koji je pojam za točnost, kasni. Nadoknađujući izgubljeno ne pristaje u Pulu već punom parom nastavlja prema Trstu.
Lifestyle / Flash | 24. 08. 2020. u 08:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potonuće broda "Baron Gautsch" među najvećim je pomorskim tragedijama Mediterana. A najpoznatija jadranska olupina danas je zaštićeno je kulturno dobro sa statusom vojnoga groblja, objavio je HRT.

S interijerom od skupocjene tikovine, 85 metara dug, 12 širok, bijelog nadgrađa i crnog trupa "Baron Gautsch"ponos je austrijskoga Lloyda. Plovi duž obale iz Trsta do Kotora. Početkom velikoga rata za ratnu mornaricu prevozi vojna pojačanja.

Kobnoga dana, na svojoj posljednjoj plovidbi Jadranom u Velome Lošinju ukrcava posljednje putnike. Brod koji je pojam za točnost, kasni. Nadoknađujući izgubljeno ne pristaje u Pulu već punom parom nastavlja prema Trstu. Izvan rute koju preporučuju vojne vlasti.

U 14.30 prolaze Brijune dok putnici mirno odmaraju nakon ručka. Istovremeno u visini Rovinja užurbano se polaže minsko polje za obranu glavne ratne luke. U 14.45, zanemarujući ili ne shvaćajući signale s minopolagača, "Baron Gautsch" nalijeće na zadnju minu u minskom polju, tamo postavljenu samo 15 minuta ranije.

Ostalo je tragična povijest koja nam i dalje duguje odgovore na pitanja o broju putnika i broju stradalih. Sigurno je da su to bile prve izbjeglice velikoga rata.

Obitelji s djecom na povratku s ljetovanja, mornari, rezervisti i oni koji su poput 18-godišnjeg splitskog ribara Nikole Smoje morali do Trsta na brod za Ameriku. Spasio se preplivavši na obalu. Kad je zajedno s ostalim sretnicima dopremljen do Trsta kartu je ostavio svome rođaku a on se vratio kući, prepričava unuk Nikša Smoje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close