Svjetski dan jabuka

Jabuke: Simbol zdravlja, znanja, besmrtnosti, grijeha i seksualnosti

Lifestyle / Flash | 20. 10. 2015. u 07:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Svjetski dan jabuka organiziraju se različite manifestacije kako bi se predstavile dostupne sorte jabuka, ali i proizvodi koji se mogu napraviti od ove voćke.

Jabuka je već u starom vijeku najrasprostranjenija voćka, a Karlo Veliki je naredio sadnju jabuka u njemačkim zemljama oko 800. godine, a oko 1600. godine bilo je poznato gotovo 200 sorti jabuka.

Iz vremena Starog Rima potječe uzrečica ab ovo usque ad mala, što znači ''od jajeta sve do jabuke''. Tada je bilo uobičajeno obrok započeti jajetom, a završiti jabukom.

Uz jabuku se veže i vjerovanje iz Biblije koja kaže kako je Eva ponudila Adamu jabuku kako bi ga zavela. Adam ju je prihvatio, postao svjestan svoje golotinje, a za kaznu su oboje protjerani iz rajskog vrta. Tako je jabuka postala simbol znanja i besmrtnosti, kao i grijeha i seksualnosti (lat. malus-jabuka = malum-zlo).

Vrste jabuka

Prema vremenu sazrijevanja razlikujemo rane ili ljetne, srednje rane ili jesenske, te kasne ili zimske jabuke.

Po obliku se dijele na okrugle, šiljate, plosnate, rebraste, bez rebara, s dubokom ili plitkom čašicom.

Dijele se i po boji i svojstvu pokožice ploda na crvene, žute, šarene, obojene kao mramor, odnosno, glatke, sjajne, hrapave, i masne jabuke.

Zdravstvene prednosti jabuka

Bez obzira koju jabuku odabrali, crvenu, žutu ili zelenu, imajte na umu da se kaže: "Jedna jabuka dnevno, otjerat će liječnika daleko''. Ovo je itekako točno jer je jabuka prava riznica zdravlja.

Naime, jabuka sadrži vodu, ugljikohidrate, dijetalna vlakna, vitamine C, A, E, B1, B2, B6. Sadrži i beta-karoten, minerale, kalij, kalcij, fosfor, magnezij i željezo.

Pokazala se kao učinkovit borac protiv virusa, te smanjuje rizik za pojavu karcinoma. Pozitivno djeluje na srce, snižava povišeni kolesterol u krvi i sprječava začepljenje krvnih žila, te regulira probavu. Također, štiti zubno meso, bubrege i jetru, te smanjuje stres.

Od jabuka se prave razni proizvodi poput rakija, sokova, džemova, likera. Sastavni su dio mnogih kolača i pita.

 

Kopirati
Drag cursor here to close