Negativno po zdravlje

Izuzetno nepovoljno opće stanje kvalitete zraka u Federaciji BiH

Lifestyle / Flash | 11. 12. 2016. u 10:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opće stanje kvalitete zraka u Federaciji je izuzetno nepovoljno, tim više što u pojedinim gradovima ova epizoda zagađenja traje sa veoma kratkim prekidima više od mjesec dana, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Na zdravlje građana negativno utječe ovakvo stanje jer dugoročna izloženost povišenim koncentracijama lebdećih čestica može izazvati i dugotrajne zdravstvene posljedice.

U Tuzli su prekoračene granične vrijednosti koncentracija sumpordioksida (srednje dnevne vrijednosti ugradu do 350 ug/m3), dok u Zenici ne radi niti jedan analizator sumpordioksida.

S obzirom na nepromijenu meteorološku sliku iz zavoda ističu da je razina koncentracija ovog polutanta slična onom iz prethodnih dana (preko 200 ug/m3).

Postaja za praćenje kvalitete zraka u Živinicama od jučer je počela sa radom i prva mjerenja pokazuju slično opterećnje lebdećim česticama kao u Tuzli. Osim lebdećih čestica i sumpordioksida nisu zabilježena prekoračenja graničnih vrijednosti za ostale mjerene polutante.

Kopirati
Drag cursor here to close