Sve je povezano

Izumiranje životinjskih vrsta ugrožava djecu

Lifestyle / Flash | 28. 07. 2014. u 09:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izumiranje životinjskih vrsta dovodi do sve veće trgovine djecom i njihovog prodavanja u roblje - upozoravaju znanstvenici.

Studija koju je proveo tim pod vodstvom Justina Brasharesa, s kalifornijskog sveučilišta Santa Barbara, pokazuje da milijarda siromašnih ljudi ovisi o divljim životinjama kao od jedinog izvora proteina.

Kako životinje nestaju, ribarenje i lov postaju sve dugotrajniji, a ulov sve manji. Tisuće osiromašenih obitelji prodaju svoju djecu kako bi radila u teškim uvjetima kao lovci i ribari, navodi Brasharesov tim.

Na Tajlandu obitelji u dugovima prodaju mladiće da rade na ribaricama često i po 20 sati na dan bez ikakve plaće, a u Zapadnoj AFrici djecu šalju u šume u lov na životinje čije se populacije ubrzano smanjuju.

Uz istočne obale AFrike sve više je piratstva. Strane ribarice smanjile su mogućnosti ulova lokalnih ribara pa su se oni u očajanju okrenuli piratstvu. Prvo su počeli napadati ribarice, a kasnije i tankere i teretne brodove.

U međuvremenu, kako ilegalna slonovača i rogovi nosoroga postaju sve traženija roba, kriminalne gerilske grupe poput Boko Harama u Nigeriji desetkuju životinje u rezervatima i nacionalnim parkovima.

Tako strada i turizam koji je mnogim lokalnim stanovnicima jedini izvor prihoda.

Neke organizacije zalažu se za vojno rješavanje problema – da se krivolovcima suprotstave dobro opremljeni i naoružani rančeri i čuvari.

Međutim, Brashares smatra kako je jedino trajno i pravedno rješenje da se prava na lov i ribolov vrate lokalnim zajednicama.

Kopirati
Drag cursor here to close