Na blagdan sv. Jure

Iznad Mostara postavljena i blagoslovljena 'klupa rudara'

Na sjedištu klupe izgraviran je 51 rudarski znak, koji su podijeljeni u tri polja. Broj 51 označava broj godina koliko je rudar Jure Vidović imao kad je otišao u rudarsku mirovinu.
Lifestyle / Flash | 23. 04. 2021. u 19:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je na istočnim obroncima brda Planinice iznad Mostara otkrivena i blagoslovljena 'klupa rudara'. Klupu su otkrili bivši rudar Jure Đinkić (1931.) i Jure Vidović (2010.), unuk pokojnog rudara Jure Vidovića.

Blagoslovio ju je đakon Branimir Bevanda uz nazočnost još dvojice rudara (Ante Soče i Zorana Vladića), zatim potomaka drugih rudara i ostalih prisutnih.

'Klupa rudara" se nalazi na današnjoj planinarskoj stazi (zv.Japanska staza), koja vijuga od Vihovića, preko Planinice do Goranaca. Upravo tu, na Počivalima, u Ravnim stranama, spaja se nekadašnji pješački put iz Orlaca sa Austo-Ugarskim putem, koji vodi iz Vihovića.

"Klupa rudara" je otkrivena i blagoslovljena upravo na blagdan sv. Jure (Jurevdan), koji se slavi 23. travnja, a postavljena je nešto raniije - 17. travnja 2021.

Bljesak.info / Postavljanje klupe 17. travnja

Rudar Jure Vidović često je znao reći: "Treba slaviti imendane, a ne rođendane!"

Inače, klupa je postavljena kao sjećanje na sve rudare, koji su skoro jedno stoljeće kopali "crno zlato" u mostarskim rudnicima. Komorati (rudari), hodali su ovim putim iz Goranaca, Planinice, Vihovića, Orlaca..., do rudarskog okna - gdje su zarađivali kruh sa "sedam kora".

Kako im je bilo po ovom kršu, samo su oni znali! I po kiši i po snijegu, bilo ljeto ili zima, trebalo je savladati ovaj hercegovački kamenjar i sići u utrobu zemlje. Isto tako i poslije zarađenog "šihta", s ruksakom na leđima, noseći namirnice višečlanoj obitelji. Koračali su umornim korakom, što brzim, što lakšim, uz Planinicu, iz dana u dan, iz godine u godinu.

Inače, 'klupa rudara' zauzela je svoj tron na planinarskoj stazi, s posebnim pogledom na rudarsko jezero, na rudarska okna, čije je šupljine ispunila zelena Neretva.

Bljesak.info / Postavljanje klupe 17. travnja

Na sjedištu klupe izgraviran je 51 rudarski znak, koji su podijeljeni u tri polja. Broj 51 označava broj godina koliko je rudar Jure Vidović imao kad je otišao u rudarsku mirovinu. Broj od tri polja, označavaju da su Mostarski rudari kopali "crno zlato", u tri smjene. Zatim, svako polje je ispunjeno po 17 rudarskih znakova, što označava da je rudar Jure sa svojih 17 godina počeo raditi.

Bljesak.info / Klupa rudara iznad Mostara

Klupa je izrađena od metalne konstrukcije, koju je izradio Peđa Vuković, dugogodišnji mostarski planinar i član HPD "Prenj 1933. Mostar''.

Idejno rješenje uradili su: Dragan Vidović i Branimir Babić, dok je grafičku pripremu uradio Edin Mravović, dipl. ing u poduzeću "Unis" Mostar.

'Klupu rudara' su pomogli postaviti rudari, članovi rudarskih obitelji, te planinari.

Klupa rudara na obroncima Planinice

PUTNIČE !
ZASTANI, ODMORI I POMISLI,
KAKO SU NEKADA OVOM STAZOM HODILI KOPAČI
"CRNOG ZLATA"
U MOSTARSKOM RUDNIKU,
IZ ORLACA, VIHOVIĆA,
PLANINICE, GORANACA...

(OBITELJ RUDARA JURE VIDOVIĆA 1931. - 2020.)
                       

                                    23.4.2021.

Kopirati
Drag cursor here to close