Istina o čoporu vukova

Istina o fotografiji koja je preplavila društvene mreže

Lifestyle / Flash | 22. 12. 2015. u 22:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjerojatno ste već vidjeli fotografiju čopora vukova koja kruži socijalnim mrežama i koja je objavljena na velikom broju domaćih portala. Fotografija koju prenose mediji opisuje organizaciju čopora vukova.

Iako opis fotografije naočigled djeluje sasvim logično, originalna priča glasi ovako:

Priča koju su mediji prenijeli s Facebooka glasi ovako:

Fantastična, logična i pravedna organizacija, čopor vukova:

Prva tri vuka koji prte snijeg su i tri najstarija, najbolesnija i najsporija člana zajednice. Oni diktiraju tempo, a u slučaju da naiđu na opasnost bit će prvi žrtvovani. Da idu na kraju kolone, vjerojatno bi toliko zaostali da bi se izgubili i bili lak plijen. Za njima ide 5 najjačih i najboljih vukova iz čopora koji čine neku vrstu izvidnice, pa iza njih u zlatnoj sredini ide 11 vučica, iza njih ponovo petorica muških koji kao vojska čuvaju leđa čoporu i na kraju, poslednji, skoro izoliran, ide vođa čopora koji tako izdaleka ima i odličan pregled na cijelu kolonu i sve drži pod kotrolom…'' Kao autor fotografije potpisan je Nacionalni park Vanatori-Neamtu u Rumunjskoj.

Pravi izvor fotografije, kako prenosi pixeliziram.com, je Chadden Hunter za Frozen Planet.

Navedena fotografija uopće nije zabilježena u Rumunjskoj, kako prenose portali, već na arktičkom krugu u sjevernoj Kanadi, u Nacionalnom parku Wood Buffalo.

Vukove je uslikao Chadden Hunter prilikom snimanja fantastičnog BBC-jevog serijala Frozen Planet, kada je ekipa pratila čopor vukova koji je lovio bizone.

Prema opisu fotografije sa BBC-ja, na čelu navedeng čopora se nalazi alfa ženka (koja je vođa ovog čopora), a za njom idu ostali vukovi u jednoj liniji kako bi sačuvali energiju, s obzirom da su u vrijeme kada je fotografija nastala temperature padale i do -40 ° C.

Ovako velik čopor vukova se uglavnom može vidjeti na sjeveru Amerike, a oni se obično pojavljuju tijekom zime kada je njihovo okruženje bogato hranom.

U ovom slučaju, bizoni koji žive na istom teritoriju su poprilično ograničeni hranom i dubokim snijegom, pa ih vukovi lakše love.

Vukovi koji žive u ovom nacionalnom parku su jedini vukovi na svijetu koji su se 'specijalizirali' za lov na bizone veće deset puta od sebe. Oni su također najveći i najsnažniji vukovi na Zemlji.

S druge strane, u nacionalnim parkovima Rumunjske je gotovo nemoguće vidjeti ovako velik čopor, s obzirom da, prema službenim podacima, prosječan čopor vukova koji žive u Rumunjskoj broji svega 4.4 člana.

Original fotografije pogledajte ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close