Najmlađi ugroženi

Ispod granice siromaštva živi barem 12.000 djece

Lifestyle / Flash | 05. 11. 2014. u 16:53 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sloveniji ispod granice siromaštva živi barem 12.000 djece, upozorile su u srijedu udruge za zaštitu djece i mladeži.

"Zabrinuti smo za budućnost djece koja iz tog položaja započinju svoj život. Po našim je podacima najmanje 12.000 djece siromašno, a taj broj će rasti zbog najavljenih vladinih mjera štednje", rekla je na konferenciji za novinare u Ljubljani Anita Ogulin, tajnica ljubljanske udruge "Savez prijatelja mladeži", te pozvala vladu da ne smanjuje socijalne transfere za obitelji i mlade.

U program "Kumstvo" koje sponzorskim prilozima potpomaže siromašnu djecu uključeno je u zadnje tri godine 3700 mladih koji žive u teškim prilikama, a uz financijsku pomoć mogu dobiti i besplatnu pravnu pomoć u Ljubljani, Murskoj Soboti, Celju, Novoj Gorici i u Ravnama na Koroškem, istaknule su odvjetnica Nina Zidar Klemenčič i tajnica projekta "Kumstvo" Milena Štular.

Mreža udruga za pomoć djeci i mladeži zauzima se za zabranu sadašnje mogućnosti da se dugovi roditelja ovrhom namiruju iz isplaćenih dječjih doplataka i obiteljske socijalne potpore, a predlaže i uvođenje moratorija na plaćanje najamnina za socijalno najugroženije obitelji.

Prema nedavno objavljenim podacima UNICEF-a, Slovenija - kad je riječ o siromaštvu djece - ne spada u red ugroženijih zemalja u svijetu, ali je stopa siromaštva među djecom u njoj od 2008. do 2012. godine izuzetno porasla dosegnuvši 15 posto pa se u kategoriji siromašnih našlo dodatnih 7000 djece.

U Sloveniji je 2008. godine bilo samo 12 posto ljudi koji žive ispod praga siromaštva, što je bio osmi najbolji rezultat u zemljama Europske unije, no stanje se je s nastupom krize pogoršalo pa je po najnovijim podacima stopa rizika od siromaštva sada u Sloveniji 14,5 posto, što je nova vlada ocijenila vrlo zabrinjavajućim trendom.

Kopirati
Drag cursor here to close