Korisno

INZ priredio Vodič za unapređenje sigurnosti i procedure za sportske aktivnosti

Dokument donosi i upute vezane za direktni trenažni proces, opremu i rekvizite, raspored i trajanje treninga, organizirani prijevoz korisnika, rad fizioterapeuta, korištenja vozila za prijevoz aktera, pa do mjerenja tjelesne temperature...
Lifestyle / Flash | 21. 05. 2020. u 11:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je priredio Vodič za unapređenje sigurnosti - procedure za početak bavljenja sportsko-rekreativnim aktivnostima, koji je dostupan za preuzimanje na službenoj internet stranici Instituta inz.ba.

Procedure su usuglašene sa referalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, nadležnih federalnih institucija i sličnih institucija u okruženju, a cijeneći značaj sporta za normalan rast i razvoj, te psiho-fizičko zdravlje stanovništva, posebno mlađih dobnih skupina.

Iz INZ-a ističu da se procedure odnose na period još uvijek prisutne, ali smanjene opasnosti od novog koronavirusa (Covid-19), te da su namijenjene zaposlenicima sportsko-rekreativnih ustanova, sportskim savezima, udruženjima, klubovima, profesionalnim sportistima, teretanama, fitness centrima i sličnim objektima, upraviteljima školskim salama u kojima se provode sportske aktivnosti koje nisu vezane za nastavni proces, te cjelokupnom stanovništvu.

Iako su prevashodno upućene, zbog obveze INZ-a, u ovakve ustanove u Zeničko-dobojskom kantonu, primjenjive su u cijeloj državi i svim ustanovama i savezima.

Od neprocjenjive je važnosti, ističu u Institutu, urediti način ulaska i boravka u zatvorenim sportskim objektima, kao i pristup otvorenim sportskim terenima za profesionalno i rekreativno bavljenje sportom, te dječijim igralištima, da ne dođe do infekcije i obolijevanja od Covida-19, što bi imalo neprocjenjivo negativne posljedice po rad i funkciju ustanove, ali i građana.

Zato se u Vodiču navode tri vrste biosigurnosnih mjera, preporuka za formiranje Operativnog kriznog tima, koji bi tretirao i definirao rizične tačke i momente tokom bavljenja određenih aktivnosti. Navedena je i moguća izrada strategije djelovanja, akcije koje trebaju poduzeti nadležni, kao i mjere koje će prilagoditi svakodnevne aktivnosti trenutnom stanju.

''U procedurama se treba definirati sve, od kontakta sa dostavljačima i dobavljačima opreme i proizvoda, do tretiranja vidno ili potencijalno bolesnih korisnika. Date su i upute za organizaciju i provođenje sportsko-rekreativnih aktivnosti, postavljanje dezinfekcionih barijera za noge i ruke, ograničenje broja ulazaka u zatvoreni prostor, pratnju djece na i sa treninga, "primopredaju" djece treneru, organizaciju rada sa korisnicima i druge neophodne aktivnosti'' - navode iz INZ-a.

Dokument koji je objavio Institut za zdravlje i sigurnost hrane tretira i realizaciju poteza poput upotrebe korisnikove opreme, rada u turnusima, ponašanja zaposlenika van objekta, ulaska "trećih osoba" i dostave potrepština u objekat, čišćenja i rada spremačica, prozračivanja i rada spremačica, kao i čišćenja i dezinfekcije prostora, mobitela, posebne radne odjeće i obuće, maski za lice i rukavica, prostorija za izolaciju, edukaciji i tretiranja bolesnih zaposlenika ili trenera.

Dokument donosi i upute vezane za direktni trenažni proces, opremu i rekvizite, raspored i trajanje treninga, organizirani prijevoz korisnika, rad fizioterapeuta, korištenja vozila za prijevoz aktera, pa do mjerenja tjelesne temperature i tretiranja otpada koji se potencijalno smatrra infektivnim.

Iz Instituta ponavljaju da panika nije opcija, ali oprez jeste!

Svi zainteresirani mogu PDF dokument preuzeti na LINKU, priopćeno je iz INZ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close