Okrugli stol

Invalidi se diskriminiraju sustavno

Lifestyle / Flash | 15. 12. 2016. u 13:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osobe s invaliditetom u BiH diskriminaciji su izložene i po osnovu uzroka/okolnosti nastanka invaliditeta, zaključeno je na Okruglom stolu na temu Diskriminacija na djelu i kako je prevladati koji je održan u srijedu u Sarajevu.

Na okruglom stolu istaknuto je kako je zaštita od diskriminacije važno pitanje za osobe s invaliditetom, ne samo da bi im olakšala borbu protiv predrasuda i stereotipa, nego i omogućila suočavanje s realnim problemima, prije svega s isključivanjem iz društvenih tokova i s odbijanjem zajednice da prihvati drugo i drugačije.

U sustavu socijalne zaštite u FBiH najizraženija neposredna diskriminacija utvrđena je zakonima FBiH, dakle sustavna je. Konkretnije, neratne osobe s invaliditetom su u odnosu na ratne, u kategorizaciji oštećenja organizma, te u novčanim naknadama, sustavno, neposredno diskriminirane, priopćeno je iz Koalicije civilnog društva u borbi protiv diskriminacije.
Prezentaciju Analize sustavne diskriminacije osoba s invaliditetom po osnovu uzroka invalidnosti između ratnih i neratnih osoba s invaliditetom održala je eksterna pravna ekspertica FSU u BiH, Elvira Bešlija.

''I službena i neslužbena diskriminacija prisutna je u svim aspektima našeg života – od invalidima neprilagođenih prilaza institucijama i ustanovama do neusklađenih primanja zbog uzroka nastanka invaliditeta. O ovom problemu se dosta dugo šutjelo, ali je došlo vrijeme da se o tome progovori i da se ovi problem - problemi sustavne diskriminacije, konačno riješe u skladu sa zakonima koji reguliraju problem diskriminacije i rješavanja ljudskih prava'', zaključila je Bešlija.

Okrugli stol je realiziran u okviru programa 'Jednakost za sve - Koalicija organizacija civilnog društva u borbi protiv diskriminacije', kroz Program grantova u okviru kojeg Fondacija za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini (FSU u BiH) provodi projekat Zagovaračka kampanja – Prevazilaženje diskriminacije osoba sa invaliditetom po osnovu uzroka invaliditeta između ratnih i neratnih OSI.

Inače, Bosna i Hercegovina je Zakon o zabrani diskriminacije donijela 2009., a njegove izmjene 2016. godine. Zakonom su definirana brojna pitanja i odgovori, prije svega tko može pružiti stvarnu pomoć žrtvama diskriminacije i kako zatražiti zaštitu od diskriminacije. Nakon što je UN Konvencija o pravima osoba s invaliditetom stupila na snagu, invalidnost se sve više prihvata kao pitanje ljudskih prava. Invalidnost je važno razvojno pitanje s povećanjem količine dokaza koji pokazuju da osobe sa invaliditetom žive u težoj socioekonomskoj situaciji i siromaštvu nego osobe bez invaliditeta. Osobe s invaliditetom su izložene nejednakosti - zbog nejednakog pristupa zdravstvenoj zaštiti, u pravima socijalne zaštite, obrazovanju, zapošljavanju ili političkom učešću zbog invaliditeta, njima se krši dostojanstvo jer su izložene predrasudama, zlostavljanju i nasilju ili nepoštovanju zbog svoje invalidnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close