Preporuke INZ

Instrukcija za klanje životinja-kurbana u domaćinstvu

Brigom i očuvanjem zdravlja u cijelom procesu brinemo o svom i zdravlju drugih.
Lifestyle / Flash | 24. 07. 2019. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) će, kako je i najavio početkom ovog mjeseca, posebnu pažnju u sljedećem periodu posvetiti zdravstvenim aktivnostima i aspektima neophodnih procedura u okviru obilježavanja Kurban-bajrama vjerskim obredom klanja životinje-kurbana.

Obzirom da je ove godine veliki praznik muslimana Kurban-bajram 11. kolovoza, već su uvelike u tijeku pripremne radnje osoba koje namjeravaju obaviti vjerski obred klanja kurbana, pa je neophodno i naglasiti osnovne napomene i važne procedure koje osiguravaju ispravno zdravstveno stanje životinja namijenjenih za klanje.

Građani se posebno pozivaju na oprez prilikom nabavke, odnosno kupovine, životinja namijenjenih za klanje kurbana, da zahtijevaju njihovu prateću zdravstvenu dokumentaciju.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane poziva i upozorava sve one koji imaju namjeru da upriliče tradicionalno klanje u domaćinstvima i improviziranim uvjetima, izvan registriranih objekata za takve radnje, da je obavezno i neophodno obavljanje veterinarsko-zdravstvenog pregleda životinja prije klanja, te mesa i organa zaklane životinje poslije klanja.

Iako se preporučuje da se klanje kurbana obavlja u objektima specijaliziranim za to, od strane certificiranih i stručnih osoba, dio domaćinstava ga svake godine organizira u vlastitoj režiji, pa je neophodno da o budu blagovremeno i na pravi način informirani o zdravstvenom aspektu same procedure klanja.

Zbog toga su nadležni u INZ izdali edukativni letak - brošuru o važnim zdravstvenim aspektima klanja kurbana, koju je moguće preuzeti na službenoj stranici INZ, u elektronskoj formi, dok će INZ distribuirati tiskanu verziju brošure u sve medžlise na području svog djelovanja, u medžlisima Muftijstva zeničkog i Muftijstva sarajevskog.

Stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane preporučuju da se kupuju ili nabavljaju samo životinje obilježene ušnim markicama, uz posjedovanje ili osiguravanje veterinarskog pregleda živih životinja, putem uzimanja i dostavljanja krvi životinja na laboratorijsku pretragu na brucelozu. Samo životinje sa urednim laboratorijskim nalazom se smiju zaklati, a njihovo meso i organi koristiti za ishranu.

U ljetnom periodu kad je termički nepripremljeno i neobrađeno meso znatno sklonije kvarenju i prenošenju zaraznih i drugih bolesti posebnu pažnju treba posvetiti i neškodljivom načinu zbrinjavanja životinjskog otpada, jer nepropisno odlaganje ostataka i otpada može dodatno ugroziti zdravlje ljudi i životinja.

INZ poziva sve vjernike muslimane koji namjeravaju da obave vjerski obred klanja kurbana u za to predviđenom terminu da na vrijeme osiguraju sve preduvjete, prije svega potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti životinje, njenog mesa i cijelog procesa klanja, kao i mesa koje će se dijeliti – distribuirati.

Za sve nedoumice provjerite informacije kod veterinara ili putem objavljenih uputa. Brigom i očuvanjem zdravlja u cijelom procesu brinemo o svom i zdravlju drugih.

Kopirati
Drag cursor here to close