Hedonizam

In plavo vino veritas

Lifestyle / Flash | 28. 06. 2016. u 21:03 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako su vam slučajno dosadila standardna vina, ona crne i bijele boje, imamo rješenje za vas.

Gik plavo vino, nastalo je zahvaljujući grupi šest mladih poduzetnika iz Španjolske i dvije godine istraživanja u suradnji sa Španjolskim sveučilištem i vladinim odjelom za istraživanje agrokulture i prehrambene tehnologije.

"Uživaj u vinu, radi ono što za tebe ima smisla u određenom trenutku i ne dopusti da ti itko kaže da nešto ne možeš. Kada piješ Gik, piješ nešto inovativno. Piješ mogućnost stvaranja vlastitih pravila. Inoviraš tradiciju. Iz tog razloga, mi ti ne govorimo kako da piješ vino. Ne želimo da prolaziš edukaciju i degustacije ili da čitaš debele enološke knjige", kažu podutzetnici.

O kakvom vinu se radi?

Ovo vino je mješavina bijelog i crnog grožđa. Radi se mladom vinu, s 11,5% alkohola, a Ph mu iznosi od 3,2 do 3,7. Gik kombinira prirodne procese s kemijskim reakcijama. Koriste se prirodni pigmenti, uz proces sinteze. Točnije, antocijanin (prirodni plavi pigment koji daje plavu boju grožđu) i indigo prolaze proces sinteze, što omogućuje da se vino konzumira bez ikakve bojazni za zdravlje. Bijelo i crno grožđe se skupljaju u jedan spremnik, dodaju im se antocijanin i indigo, a u vino se ne dodaje nikakav dodatni šećer. Preporučuje se da ga se pije na temperaturi nižoj od 10 Celzijevih stupnjeva.

S čime ga piti?

Sljubite ga sa sushijem, nachosima s guacamole umakom, tzatzikijem, carbonara tjesteninom ili dimljenim lososom.

Kako do plavog vina?

Vino se može naručiti za cijenu od 6,5 do 10 eura po boci (ovisno o veličini), ali isporuka je trenutačno moguća samo na području Španjolske, dok će u narednim mjesecima napuniti i trgovine u Engleskoj, Francuskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj, , pa ako završite u nekoj od nabrojanih zemalja, znate što vam je činiti.

Kopirati
Drag cursor here to close