Nezainteresiranost vlasti

Implementirano manje od 10% Strategije za osobe s invaliditetom

Lifestyle / Flash | 16. 03. 2016. u 19:49 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Implementirano je manje od 10 posto aktivnosti iz Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine od 2011. do 2015. godine, rečeno je tijekom dvodnevne konferencije na kojoj su prezentirani rezultati o programu implementacije ove strategije.

Program je u protekle četiri godine realiziralo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, uz tehničku podršku Udruženja slijepih Sarajevske županije, kao koordinatora za područje Federacije BiH i lidera koalicije osoba s invaliditetom u Sarajevskoj županiji.

Tijekom konferencije prezentirani su i analizirani ostvareni rezultati, te na osnovu sveukupnog iskustva predložene smjernice i prioriteti u novom strateškom razdoblju budući da će uskoro uslijediti izrada nove strategije u oblasti invalidnosti u Federaciji BiH za razdoblje od 2016. do 2021. godine.

Kako je za Fenu kazao direktor Udruženja slijepih SŽ-a Fikret Zuko ovako slaba implementacija strategije je neprihvatljiva jer je BiH ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom te je bila dužna implementirati strategiju u posljednjih pet godina.

Oko 60 predstavnika osoba s invaliditetom izrazili su zabrinutost nezainteresiranošću nadležnih ministarstva za oblast invalidnosti te je zaključeno da će u narednom razdoblju preduzeti ozbiljnije korake kako bi se izborili za svoj položaj u društvu.

U novoj strategiji, kaže Zuko, zalagat će se da se jasno navedu ciljevi i odgovorne osobe za njihovo provođenje te rokovi u kojima se nešto mora završiti.

Kao najveći problem osoba s invaliditetom istaknuto je pitanje pristupa institucijama, a posebno je rečeno da pitanje obrazovanja osoba s invaliditetom ne treba zavisiti od projekata nego je to pravo koje im pripada zbog čega im se moraju osigurati jednaki uvjeti za obrazovanje.

''Moramo inzistirati da nadležne institucije vlasti jasno definiraju ulogu i značaj organizacija osoba s invaliditetom te da im osiguraju odgovarajuće mjesto u društvu jer oni obavljaju vrlo važan posao, a bez našeg rada osobe s invaliditetom bile bi u još težem položaju'', pojasnio je Zuko.

Na konferenciju su bili pozvani premijeri svih županija, ali samo su dvije županije poslale svoje predstavnike, ministri u ministarstvima Vlade FBiH te predstavnici koalicija osoba s invaliditetom iz deset županija.

Kopirati
Drag cursor here to close