Česta imena u Izraelu

Ime proroka Muhameda zamijenilo biblijskog Josefa

Lifestyle / Flash | 24. 09. 2014. u 15:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muhamed je najčešće ime koje se davalo u Izraelu protekle vjerske godine, a ne biblijsko ime Josef kako su ovaj tjedan objavile izraelske vlasti, otkrio je dnevni list Haaretz.

''Lista koju je objavilo ministarstvo unutarnjih poslova s imenima koja se najčešće daju muškoj novorođenoj djeci očigledno nije uzela u obzir arapska imena'', osudio je liberalni dnevni list koji je zatražio od vlasti listu koja će uključiti imena koja nisu hebrejska.

U drugoj verziji liste najpopularnijih imena u posljednjih 12 mjeseci je muslimansko ime Muhamed, prorokovo ime, koje dolazi u prvi red imena koja se daju u Izraelu.

Odmah iza njega je Josef, vrlo popularno ime u Izraelu, ali i među izraelskim Arapima koji ga pišu Jusef, navodi Haaretz.

Izrael ima 8.252.500 stanovnika, od kojih 6.186.100 Židova (75 posto) i 1.709.900 Arapa, muslimana i kršćana (20,7 posto), prema službenim statistikama koje uključuju i Palestince iz istočnog Jerusalema koji je Izrael pripojio.

Izraelsku arapsku zajednicu čine potomci 160.000 Palestinaca koji su ostali na svojoj zemlji nakon stvaranja židovske države 1948. godine.

Ove liste su objavljene ovaj tjedan povodom židovske Nove godine Roš Hašane koja će, prema židovskoj tradiciji, obilježiti 5775. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close