Volonter Auschwitza

Imao je tajni zadatak - dobrovoljno ući u Auschwitz

Lifestyle / Flash | 14. 10. 2016. u 10:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ranim danima Drugog svjetskog rat većina svijeta nije bila svjesna što se događa u nacističkom kampu Auschwitz, a jedan je čovjek odlučio sam provjeriti što se zbiva iza bodljikave žice.Poljski vojni kapetan Witold Pilecki dobrovoljno se javio da uđe u logor, kako bi doznao ima li istine o glasinama o njemačkim zločinima.

19. rujna 1940. godine njemački vojnici su napravili upravo ono čemu se Pilecki nadao – uhvatili su ga na ulicama Varšave i deportirali u zloglasni logor. Naredne dvije godine Pilecki je proveo u Auschwitzu.

U dokumentu 'Volonter Auschwitza', kojeg je komunističa Poljska desetljećima držala tajnim i tek ga nedavno otvorila piše kako je Pilecki opisao ulazak u Auschwitz:

''Pozdravio sam se sa svime što sam do tada znao i ušao u nešto što nije bilo nimalo nalik bilo čemu što sam vidio.''

Pileckiju je brzo postalo jasno što se zapravo događa u Auschwitzu – bio je to stroj za ubijanje. Dodijeljen mu je posao koji je podrazumijevao i rad izvan logora, pa je uspijevao prokrijumčariti izvještaje poljskoj vojsci.

Iz dana u dan njegovi su izvještaji bili sve jeziviji.

''Više od tisuću novo pridošlih danas poslano je u plinske komore. Tijela su spaljena u novom krematoriju'', napisao je Pilecki.

S vremenom su njegovi izvještaji postali toliko strašni da je svima bilo teško povjerovati u sve što je napisao. Aleks Storožinski, predsjednik fundacije Kosciusko ispričao je kako je Pilecki izvještaji slao vojsci koja se skrivala po Varšavi.

''Mislili su da pretjeruje. Nisu mogli vjerovati da postoje plinske komore, peći, da su im davali injekcije od kojih su umirali. Zvučalo je nestvarno'', rekao je Storožinski za NPR.

Kako nisu stizale naredbe da se logor uništi, Pilecki je zapisao: ''Daljnji ostanak ovdje bi mogao biti jako opasan za mene'' i tada je počeo planirati bijeg.

Usred noći 26. travnja 1943. godine Pilecki je pobjegao s Janom Redzejem i Edvardom Ciselskim, dvojicom logoraša.

Prema Viceu, trojka je pobjegla kroz stražnja vrata kućice koja je služila kao pekara. Ispod logoraških uniformi imali smo normalnu odjeću, a sa sobom su ponijeli duhan koji su bacali iza sebe kako ih psi ne mogli nanjušiti.

Nakon bijega Pilecki se vratio u vojsku i napisao opširan izvještaj o Auschwitzu, ali 1945. godine pristao je na špijunažu i prikupljanje tajnih informacija o Rusima u Poljskoj.

Komunistički režim u Varšavi ga je uhvatio i Pilecki je nakon suđenja osuđen na smrt. Pogubljen je u varšavskom zatvoru Mokotow, 25. svibnja 1948. godine.

Razlog zbog koje je njegova priča o infiltraciji u Auschwitz ostala relativno nepoznata je taj što je komunistička vlast cenzurirala spominjanje njegovog imena u javnim dokumentima, a ta je zabrana trajala sve do pada Berlinskog zida.

Kopirati
Drag cursor here to close