Natjecanje u 1.372 grada

I Sarajevo se priključuje orjentiring natjecanju za obaranje Guinnesovog rekorda

Lifestyle / Flash | 10. 05. 2016. u 12:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajevo će sutra sa još 1.372 grada u svijetu biti mjesto natjecanja za obaranje Guinnesovog rekorda u broju sudionika u orijentiringu.

''Međunarodna Orijentiring Federacija (IOF) u povodu Svjetskog dana orijentiringa planira sutra na 2.093 lokacije u 1.373 grada okupiti 250.000 natjecatelja i time oboriti svjetski rekord koji do sada iznosi 213.000 natjecatelja'', izjavio je za Fenu predsjednik Orijentiring saveza Federacije Zijad Deljo.

Po prvi put na tom svjetskom natjecanju sudjeluju mladi bh sportaši.

U srijedu će u sarajevskom Velikom parku u 11 sati početi natjecanje, a sudjelovat će 67 učenika iz 11 sarajevskih osnovnih škola. Natjecatelji su ranije prošli edukaciju u orijentiringu, a građani se pozivaju da svojom nazočnošću podršku ovom najmlađem sportu u BiH i natjecateljima koji će sutra biti dio svjetskog nadmetanja za obaranje Guinnesovog rekorda.

Orijentiring savez Federacije BiH, iako je osnovan 2014. godine, postigao je na nekoliko međunarodnih natjecanja zapažene rezultate, a sutrašnje natjecanje u olimpijskom Sarajevu u sklopu Svjetskog dana orijentiringa predstavlja poticaj mladim sportašima iz BiH za postizanje novih rezultata.

Međunarodna Orijentiring Federacija (IOF) ima 78 članica u šest regija. BiH je u grupi 14 zemalja jugoistočne Europe.

Orijentiring je nastao u Skandinaviji krajem prošlog stoljeća u jedinicama švedske vojske. Prvo dokumentirano vojno natjecanje održano je 1893. u Stockholmu, a prvo civilno natjecanje 1900. godine u Oslu, kada je i nastao naziv ''orijentacija''. Popularnost stiče 1930. godine pojavom prvih pouzdanih kompasa.

Orijentiring je sport u kome natjecatelj samostalno uz pomoć karte i kompasa treba za najmanje moguće vrijeme pronaći određeni broj kontrolnih točaka. Redoslijed kontrola je već ucrtan i natjecatelj sam procjenjuje koji je najkraći put do svake od njih. Natjecanja se održavaju u prirodnim vangradskim okruženjima i u gradovima.

Kopirati
Drag cursor here to close