Počela prva konferencija

I BiH postaje 'No hate' država

Lifestyle / Flash | 13. 09. 2014. u 14:45 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje mladih 'Motus Adulescenti' iz Istočnog Sarajeva organiziralo je prvu 'No Hate' konferenciju koja traje od 12. do 14. rujna 2014. god. u hotelu 'Nebojša' na Jahorini.

Ovoj manifestaciji nazoči 100 mladih iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju iz Udruženje mladih 'Motus Adulescenti'.

Koordinatorica Udruženja Aleksandra Matić izjavila je da su ciljevi konferencije informiranje mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine o važnosti borbe protiv govora mržnje, poticanje mladih da aktivno pristupe rješavanju ovog problema u svojim društvenim zajednicama, te širenje svijesti o značaju međusobne tolerancije i pomaganja u multietničkim sredinama.

''Veliku zahvalnost Udruženje mladih 'Motus Adulescenti' duguje Veleposlanstvu SAD-a u Bosni i Hercegovini koja je glavni donator i financijer ove konferencije. Zahvalni smo i Općini Istočno Novo Sarajevo što je podržala i potpomogla ovu, ali i mnoge druge aktivnosti našeg Udruženja'', kazala je Matić.

Prvog dana Konferencije predstavljene su i organizacije koje djeluju na polju protiv govora mržnje kao što su misija OSCE-a u BiH, Pro-budućnost, te ELSA BiH.

Ispred OSCE misije u Bosni i Hercegovini, sudionicima se obratila Slađana Milunović, te tom prilikom predstavila online platformu 'Supergrađani i Supergrađanke' koja služi za prijavu incidenata i kaznenih djela počinjenih iz mržnje i davanju doprinosa procesu pomirenja, ali i pozitivnih događaja iz ove oblasti, priopćeno je iz Udruženje mladih 'Motus Adulescenti'.

''OSCE je na nivou Bosne i Hercegovine osnovao koalicije za borbu protiv mržnje u 14 lokalnih zajednica u BiH. Veliki problem je nesuradnja predstavnika lokalnih vlasti s koalicijama, te dvostruka uloga medija kao saveznika ali i alata za širenje govora mržnje'', izjavila je Milunović.

O opasnostima cyber bullyinga i govora mržnje, koji su postali sve učestaliji u online medijima govorio je Dženan Budžadžić.

Ova konferencija je jedna od aktivnosti koju 'Motus Adulescenti' provodi u okviru nacionalne kampanje za borbu protiv govora mržnje na internetu, a koja je nastala u listopadu 2012. godine, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close