Nesuđeni Nijemac

Htio se vratiti iz SAD-a, ali: Trumpovog djeda protjerali iz Njemačke

Lifestyle / Flash | 22. 11. 2016. u 07:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U državnom arhivu u njemačkom gradu Speyeru, na jugozapadu zemlje, pronađen je dokument koji pokazuje da se je djed novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, Friedrich, početkom 20. stoljeća htio vratiti iz SAD-a i ponovno nastaniti u rodnoj Njemačkoj, ali je bio protjeran iz svog rodnog grada Kallstadta.

"Friedrich Trump se nakon emigracije u SAD 1885. htio vratiti u svoj rodni grad Kallstadt, ali su lokalne vlasti odbile ponovno mu dati državljanstvo i izdale nalog za protjerivanje", rekao je Roland Paul, bivši direktor Instituta za povijest Falačke, javlaj Fena.

Trumpu, koji je u međuvremenu postao američki državljanin, odbijen je upis u knjigu njemačkih državljana jer se prilikom svog iseljavanja 1885. nije prijavio vlastima i nije bio regulirao vojnu obvezu.

"Lokalne vlasti su 1905. izdale nalog po kojem je Friedrich Trump prisiljen napustiti područje tadašnje kraljevine Bavarske", rekao je Paul koji kao umirovljenik istražuje povijest obitelji Trump.

Trumpov djed odrastao je u Kallstadtu, ali je 1885. otišao u SAD, prvo u New York, a potom u vrijeme Zlatne groznice dalje na zapad, gdje je navodno vodio gostionice i bordel. No Friedrich i njegova supruga osjećali su veliku nostalgiju za domom te su se vratili u Njemačku, gdje im je zbog propusta u odjavljivanju prilikom prvom odlaska iz zemlje uskraćena dozvola boravka, piše Hina.

Zbog takve odluke vlasti Friedrich i Elisabeth Trump odlučili su se početkom lipnja 1905. vratiti u SAD, gdje je iste godine u New Yorku rođen otac Donalda Trumpa.

Kopirati
Drag cursor here to close