Pravo na izbor

Hrvatska: Roditelji traže slobodu izbora cijepljenja djece

Lifestyle / Flash | 10. 05. 2015. u 12:13 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvjestotinjak roditelja s djecom okupilo se danas na Trgu Francuske republike kako bi iskazali svoje protivljenje obaveznom cijepljenju djece koje se provodi u Hrvatskoj. Okupljeni u Inicijativu "Za slobodu izbora" poručuju da je zakonska obveza cijepljenja u Hrvatskoj odraz diktatorske i represivne politike, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Potaknuti najavama izmjena Zakona o pravima pacijenata i drugih zakona iz područja zdravstvene zaštite, roditelji skrbnici iz više hrvatskih mjesta i gradova okupili su se u Zagrebu kako bi se, rekli su, solidarizirali sa roditeljima i skrbnicima u zemljama regije i suprotstavili nametnutoj obavezi cijepljena djece. Poručuju kako je pravo na izbor i odluku roditelja osnovno ljudsko pravo.

"U Hrvatskoj se ne poštuje pravo na roditeljsko odlučivanje i slobodan izbor, odnosno na dragovoljni informirani pristanak ili odbijanje cijepljenja djece. Umjesto istinitih, potpunih i razumljivih informacija o cijepljenju i cjepivima, i to ne samo o njihovoj koristi već i štetnim posljedicama, roditelje i njihovu djecu se zlostavlja, diskriminira, kažnjava, vrijeđa, ucjenjuje i ponižava", poručili su aktivisti ove inicijative.

Poručili su kako je obveza cijepljenja izraz "nedemokratske politike prema građanima Hrvatske koja nasilje i kršenje prava roditelja i djece opravdava višim interesom usmjerenim na navodno održavanje i unaprjeđenje zdravlja nacije".

Aktivisti upozoravaju da u Hrvatskoj navodno sve više djece i mladih teško obolijevaju i postaju osobe s invalidnošću, a kao jedan od razloga su, tvrde, cjepiva. Tvrde da tome u prilog ide sve više znanstvenih dokaza, ali i potvrda sudskih vještačenja.

Zahtjevi Inicijative "Pravo na izbor" su za ukidanje zakonske obveze i novčane kazne roditeljima i skrbnicima koji odbijaju cijepljenje svoje djece, a koja u Hrvatskoj iznosi 2.000 kuna (260 eura), da se ukine novčana kazna liječnicima koji ne žele preporučivati cijepljenje roditeljima pozivajući se na priziv savjesti.

Traže da se omogući jednakovrijedna zdravstvena skrb pedijatara te ravnopravan upis necijepljene i djelomično cijepljene djece sa ostalom djecom u jaslice i vrtiće.

Zahtijevaju da se osnuje odštetni fond putem kojeg bi se isplaćivale naknade obiteljima djece koja su umrla ili teže oboljela od posljedica cijepljenja te da se osnuje nacionalni forum za kreiranje politike cijepljenja.

Kopirati
Drag cursor here to close