Hrvatska banka 'oderala' Sarajku: "Iduću put idem ravno kod švercera, oni me neće pravit ovakvom budalom"

Tek kad je sjela u kafić popiti kavu pogledala je isplatni listić i mašila se za kalkulator na mobitelu.
Lifestyle / Flash | 26. 06. 2019. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

‘Za 145,98 eura, koliko mi je skinuto nakon konverzije iz KM, dobila sam 1000 kuna. Kada se to podijeli, ispada da jedan euro vrijedi 6,85 kuna. A službeni tečaj Hrvatske narodne banke za taj dan bio je 7,3 kuna za jedan euro’, požalila se turistica iz BiH.

Jedna je turistica iz Sarajeva prošlog četvrtka stigla na ljetovanje u Split i već na prvom koraku doživjela neugodno iskustvo. Čim se iskrcala iz autobusa krenula je potražiti bankomat kako bi podigla novac.

“I ovoga puta, već po nekoj navici, odabrala sam onaj u vlasništvu banke koja je u sestrinskom odnosu preko zajedničkog stranog vlasnika s mojom bankom u Sarajevu. Unijela sam iznos od tisuću kuna, za što je terećen moj tekući račun u konvertibilnim markama. Mogla sam odabrati isplatu u eurima, ali ja sam se zbog praktičnosti i dobrih prijašnjih iskustava odlučila za isplatu u kunama”, ispričala je za Slobodnu Dalmaciju.

Službeni tečaj 7,3 kune za euro, a banka daje 6,85 kuna

Podigla je željeni iznos i u prvi mah nije shvatila da je, što bi se narodski reklo, oderana. Tek kad je sjela u kafić popiti kavu pogledala je isplatni listić i mašila se za kalkulator na mobitelu.

“Za 145,98 eura, koliko mi je skinuto nakon konverzije iz KM, dobila sam tisuću kuna. Kada se to podijeli, ispada da jedan euro vrijedi 6,85 kuna. Da ne bi bilo zabune, problem nije bio u prvom koraku i pretvaranju maraka u eure, gdje je primijenjen službeni omjer od 1,9558 KM za jedan euro, već upravo u pretvaranju iz eura u kune. Odmah sam otišla na web-stranice banke, pa potom i Hrvatske narodne banke, gdje je uredno za taj dan bio naveden tečaj od 7,3 kuna za jedan euro. Ništa mi nije bilo jasno, osim da sam zakinuta”, kazala je neugodno iznenađena Sarajka.

Novinaru Slobodne Dalmacije pokazala je i isplatni listić na kojem piše da je provizija 0,00%. Međutim, ispada da joj je banka itekako naplatila proviziju.

“To me je najviša iziritiralo jer je u mom slučaju, a vjerojatno i stotina drugih, jasno da ta banka uzima osam posto naknade za mjenjačke poslove. Ako je tako, a očito da jest, onda bi to trebalo jasno i pisati, a ne da nas vuku za nos”, kazala je ogorčeno.

Na koncu je dodala da će sljedeći put ponijeti eure i odmah po dolasku otići kod švercera.

“Tamo me barem neće praviti ovolikom budalom”, zaključila je.

Kopirati
Drag cursor here to close