Pomoć prije ispita ;)

Hrana za mozak – Evo što jesti ako želite imati bolje pamćenje

Lifestyle / Flash | 02. 06. 2016. u 15:22 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako mozgu pružimo pravilnu ishranu, bolje ćemo pamtiti, brže reagirati i bolje se koncentrirati. Ne postoji čaroban napitak ili super hrana koja će pomoći da se ispiti polože sami od sebe, ali postoje namirnice koje pomažu da bolje upijemo informacije. Mozak upravlja većinom tjelesnih funkcija, pa je važno u svakodnevnu prehranu uvrstiti upravo hranu koja mu odgovara.

Započni dan s doručkom

Koliko puta ste čuli ovu rečenicu? Ako se ne možete sjetiti, onda stvarno trebate početi doručkovati. Mozak treba energiju za izvršavanje svih zadataka koje mu damo. U vrijeme ispita radi prekovremeno pa mu treba kvalitetna prehrana.

Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice odlična su hrana za mozak jer zadovoljavaju potrebu za uravnoteženim izvorom energije. Uz dodatak suhog voća i mlijeka savršen doručak je spreman u svega nekoliko minuta.

Jaja

Druga, podjednako ukusna opcija su – jaja. Puna su esencijalnih masnih kiselina, dok žumanjak ima visoku razinu kolina koji poboljšava pamćenje.

Orah - grickalica za genijalce

Studentski mix, sastavljen od sušenih grožđica, badema, marelica, lješnjaka i oraha nije slučajno dobio ovo ime. Koliko je praktičan za konzumaciju za vrijeme učenja, toliko je i zdrav. Dokazano je kako šaka oraha dnevno, može popraviti pamćenje. U jednoj američkoj studiji osobe su svaki dan konzumirale 13 grama oraha, nakon čega su mnogo uspješnije riješile kognitivne testove od osoba koje nisu jele orahe.

Borovnice

Uz njih, dobar odabir za međuobroke su borovnice. Ovo ljubičasto voće je super hrana za mozak čije redovito konzumiranje ne samo da potiče pamćenje, već obnavlja sjećanja. Ne možete li bez slatkog, dobre vijesti.

Tamna čokolada

Tamna čokolada s visokim postotkom kakaa, svakodnevno konzumirana, poboljšava cirkulaciju u mozgu i podiže raspoloženje.

Riba – hrana za mozak

Jedna od najboljih, ako ne i najbolja hrana za mozak su Omega 3 masne kiseline koje možemo naći (najviše) u ribama. Ove zdrave masti imaju nevjerovatnu moć: smanjuju rizik od demencije (smanjenje intelektualnih funkcija) i srčanog udara, jačaju mentalne sposobnosti i popravljaju memoriju, posebno kod starijih osoba.



 

Kopirati
Drag cursor here to close