Cetina

'HPD Prenj 1993' organizira izlet na vrh Prenja

Organizatori napominju da zbog ograničenog kapaciteta kamiona za prijevoz, broj sudionika je limitiran na maksimalno 15 osoba po redoslijedu prijava
Lifestyle / Flash | 18. 06. 2018. u 18:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko planinarsko društvo Prenj 1933 organizira društveni izlet na Cetinu, 1992 metara visok vrh Prenja. Cetina ili Cvitina je jedno je od najimpresivnijih lica planine Prenj koja dominira Jablanicom.

Polazak je u nedjelju 24. lipnja 2018. godine u 6 sati ispred sjevernog ulaza na Stadion HŠK Zrinjski.  Prijevoz je osiguran kombijima Društva (ili kombijem + osobnim vozilom), što ovisi od broja prijavljenih). Od Mostara do polazne točke našeg uspona, sela Glogošnica, treba nam cca 1 sat vožnje, priopćeno je.

Potrebna je standardna proljetna planinarska oprema, višeslojna odjeća, kapa, rukavice, krema za sunčanje, presvlaka, 2l vode, hrana, zaštita od kise po potrebi.

Organizatori napominju da zbog ograničenog kapaciteta kamiona za prijevoz, broj sudionika je limitiran na maksimalno 15 osoba po redoslijedu prijava, a pravo sudjelovanja imaju samo članovi sa uplaćenom članarinom za tekuću godinu.

Za prijavu i više informacija možete kontaktirati Zorana Bošnjaka  (063 525 - 155), koji će voditi ovaj izlet. Kotizacija od 15 KM može s uplatiti na sastancima srijedom, a prijave su zaključno sa sastankom u srijedu, 20. lipnja.

 

Opis putovanja:

''Zbog dugog makadamskog prilaza, koji je blokiran za šira terenska vozila, rjeđe se posjećuje. Uspon kreće iz kod škole u Glogošnici. Najprije se truckamo na kamionu  sat vremena do čatrnje na 960m odakle počinje pješački uspon oko 1,5 sati kroz bukovu i borovu šumu do skloništa Milanove kolibe i planinarske kuće ''Međuprenje'' na 1540 m/nm, smještene na sedlu Međuprenjovi između Cetine i Izgorjele grude preko kojeg vodi put u unutrašnjost Prenja. Nakon kratkog odmora pred kućom nastavljamo uspon kroz borovu šumu do vidikovca Grede na 1820 m/nm i dalje kroz golet do vrha Cetina na koji stižemo za oko 2 sata. Ovdje se možemo podijeliti u dvije grupe. Jedna se vraća istim putem preko Milanove kolibe  do čatrnje gdje nas čeka kamion kojim se vraćamo do Glogošnice, a druga, nešto spremnija, silazi preko vidikovca Uborak 1676 m/nm i planinarske kuće ''Vidrine grude'' NVO ''Prenj-Cetina'', na 915 m/nm, kroz šumoviti kanjon prelijepe Jablaničke Bijele u Tretište gdje će nas čekati kamion za prijevoz do polazišta. Ovaj silazak traje preko 5 sati i dosta je strm u gornjem dijelu te nije preporučljiv za one koji  nisu dobro kondicijski pripremljeni. Na skoro kilometar dužine se oprezno prelazi preko oštrih škrapa zbog čega se ovdje preporučuje sklapanje štapova i njihovo pričvršćivanje na ranac. Zalihe vode se mogu obnoviti kod Milanove kolibe i planinarske kuće Vidrine grude. Hrana je iz ruksaka.''

Više infomacija na poveznici.

Kopirati
Drag cursor here to close