Ugrožen opstanak

Hoće li opstati sigurne kuće u FBiH?

Lifestyle / Flash | 27. 01. 2016. u 14:31 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje građana "Viva žene" iz Tuzle upozorava da bi mogao biti ugrožen opstanak sigurnih kuća ako Parlament FBiH usvoji nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji FBiH jer se, kako navode, članom 35. predviđa da sigurne kuće dobiju status ustanove.

Na raspravi koja je održana u Tuzli zatražena je dopuna člana 35., "a to je da se sigurne kuće mogu osnivati i na osnovu Zakona o udruženjima i fondacijama".

Predsjednica Udruženja "Vive Žene" Jasna Zečević objasnila je da trenutno u FBiH postoji šest sigurnih kuća, a obaveza da se organizacija koja osniva sigurnu kuću registrira u skladu sa Zakonom o ustanovama značila bi da postojeće sigurne kuće moraju postati ustanove. To bi ih, kako je kazala, dodatno opteretilo financijski, ali i u smislu organizacijske i upravljačke strukture, piše Fena.

Utočište za 350 do 400 žrtava

''S obzirom da se sigurne kuće i u trenutnim okolnostima bore da osiguraju dovoljna financijska sredstva da bi opstale, dodatni teret bi neminovno doveo do slabljenja stupnja zaštite žrtava nasilja u sigurnim kućama'', kazala je Zečević.

Po riječima koordinatorice Sigurne kuće Udruženja "Vive Žene" Fatime Bećirović, godišnje u prosjeku bude smješteno 80 do 90 žrtava nasilja koje su u akutnoj krizi, među kojima su i maloljetnici.

''Tijekom jedne godine u svih šest sigurnih kuća u FBiH taj broj je 350 do 400 žrtava nasilja, što govori koliko je važan opstanak sigurnih kuća - dodala je.

Raspravu o temi izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji FBiH organiziralo je Udruženje "Vive Žene" i Komisija za jednakopravnost spolova pri Skupštini TK, a prisustvovali su i predstavnici Odjela za društvene djelatnosti pri općinama u TK, centara za socijalni rad s područja TK kao i nevladinih organizacija. Oni su, kako su istakli, prisutnosti željeli podržati organizacije koje se bore da ne dođe do usvajanja takvog zakonskog rješenja, a najavljeno je i pokretanje online peticija kao podrške opstanku sigurnih kuća u FBiH.

Teško stanje u Mostaru

Podsjećamo da je iz Udruženja ''Žene BiH'' Mostar u studenom rečeno kako od lipnja prošle godine "Sigurna kuća" Mostar nema sredstava za rad, te kako nije u funkciji ni SOS besplatan telefon (1265).

Azra Hasanbegović iz ovog Udruženja je tada rekla kako je sigurna kuća dok je radila bila utočište za veliki broj djece i žena.

Kada je riječ o zlostavljanju žena, Hasanbegović je rekla kako su prisutni svi oblici zlostavljana žena, od fizičkog, psihičkog, mobinga na radnom mjestu, kao i trgovine ljudima.

Kopirati
Drag cursor here to close