Eva Braun

Hitlerova vrlo tajanstvena ljubavnica, a pred smrt i supruga

Imala je jak utjecaj na njega tako da neki povjesničari tvrde da su neke od najgorih ideja bile njene zamisli koje je priopćila Hitleru.
Lifestyle / Flash | 06. 02. 2022. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Eva Braun (6. veljače, 1912. – 30. travnja 1945.)

Na današnji dan prije 110 godina rodila se najpoznatija ljubavnica svih vremena - Eva Braun. Toliko je bila zaluđena 23 godine starijim Adolfom Hitlerom da se dva puta pokušala ubiti kako bi ga osvojila samo za sebe.

Prvi susret Eve Braun i Hitlera zbio se u rujnu 1929. u minhenskom fotografskom studiju Hitlerova bliskog prijatelja Heinricha Hoffmanna. Eva koja je tada imala 17 i pol godina upravo je počela raditi kao asistentica.

Eva Braun rodila se 6. veljače 1912. u Münchenu kao Eva Anna Paula Braun od majke Franziske, nazivane Fanny i oca Fritza Brauna. Majka Fanny potjecala je iz vrlo pobožne katoličke obitelji, a otac Fritz pripadao je Luteranskoj crkvi.

Obrazovala se na poslovnoj školi, no uvijek je bila posvećena atletici i bavljenju sportom.

Nakon što je upoznala Hitlera, svojim prijateljicama opisala ga je kao "ljubaznog čovjeka u godinama, sa smiješnim brkovima i velikim šeširom".

Obitelj Eve Braun bila je protiv veze. Hitler se zagledao u nju nakon što se njegova nećakinja Geli Raubal, kćerka njegove polusestre u koju je bio jako zaljubljen, ubila. Neki nagađaju da ju je Hitler osobno ubio, a neki da ju je dao ubiti.

Eva je pokušala samoubojstvo 1932. kao i 1935. godine, zbog nesuglasica u vezi s Adolfom Hitlerom.

Foto: Internet / Eva Braun i Adolf HItler

Imala je jak utjecaj na njega tako da neki povjesničari tvrde da su neke od najgorih ideja bile njene zamisli koje je priopćila Hitleru.

Za vrijeme rata živjela je s Hitlerom i pomagala mu je u osobnim poslovima. Neki od nacista htjeli su je ukloniti jer su je smatrali prevelikim rizikom za Treći Reich.

Kad je počeo napad na Berlin sovjetske Crvene armije, vrijeme je provodila zajedno s Hitlerom u bunkeru.

U noći s 28. na 29. travnja 1945. godine, dok su Sovjeti nezaustavljivo napredovali prema Berlinu, vjenčali su se u Führerovom bunkeru Adolf Hitler i Eva Braun.

Vjenčanje je obavljeno skromnom građanskom ceremonijom u sobi s geografskim kartama u Führerbunkeru. Svjedoci su bili ministar propagande Joseph Goebbels i Hitlerov tajnik Martin Bormann. Eva je promijenila prezime u Hitler.

Führerorov osobni sobar Heinz Linge kasnije se sjećao svoje oduševljenosti sabranošću Eve Braun, kojoj su oči zablistale kada ju je oslovio sa 'frau Hitler'.

Brak Adolfa i Eve nije trajao ni dva dana. Počinili su samoubojstvo 30. travnja 1945.cijanidnim kapsulama, a Hitler si je još za svaki slučaj i pucao u sljepoočnicu.

Njezino tijelo je spaljeno zajedno s tijelom zloglasnog nacističkog vođe.

Video: Hitler and Eva Braun's Disturbing Wedding

Bila je mnogo više od samo mladog atraktivnog bića

"Bila je potpuno drugačija od slike koja danas vlada o njoj. Bila je hirovita, ali je beskompromisno zagovarala odanost diktatoru. Vodila je život potpuno drugačiji od onog prikazanog u propagandnim filmovima Trećeg Reicha.

Budući da Eva nije bila ni kućanica ni majka, niti je to, čini se, htjela biti, odgovarala je potrebama čovjeka koji je bio 23 godine stariji od nje, koji je bio emocionalno retardiran i koji je imao dvojbene navike. No, bila je mnogo više od samo mladog atraktivnog bića", piše u knjizi "Eva Braun: Život s Hitlerom" autorice Heike B. Goertemaker.

Kopirati
Drag cursor here to close