Gdje je Hitler zabavljao goste

Hitlerov 'globus šank' na prodaji

Neobičan komad povijesti potiče s broda vojne flote nacističke Njemačke "Aviso Grille“ koji je u međuratnom periodu korišten kao državna jahta
Lifestyle / Flash | 18. 10. 2020. u 12:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neobičan bar u obliku globusa s koga se nekada služilo piće na reprezentativnom brodu nacističkog diktatora Adolfa Hitlera, poslije 70 godina provedenih na farmi u Marylandu, stavljen je na aukcijsku prodaju i očekuje se da bude otkupljen za četvrt milijuna dolara.

Neobičan komad povijesti potiče s broda vojne flote nacističke Njemačke "Aviso Grille“ koji je u međuratnom periodu korišten kao državna jahta. Bar u obliku globusa izrađen je od zavarenih čeličnih šipki koje predstavljaju paralele  i meridijane, a ostavlja utisak kao da barmen lebdi u zraku. Uz bar ide i pet mesinganih barskih stolica na kojima se još uvijek nalaze originalne presvlake.

 

Kako se navodi u katalogu prodavca, "Alexander Historical Auctions", koji je najavio prodaju za kraj listopada, bar je spašen kada je brod početkom pedesetih rastavljen u Sjedinjenim Državama kao staro želejzo. Otac prodavača bara bio je prijatelj s vlasnikom otpada na kome je brod demontiran i omogućio mu je da kupi ovaj neobični komad.

Bar je prenijet u seosko područje nedaleko od Elktona, u državi Maryland, i smješten u podrum obiteljske kuće gdje se nalazio skoro 70 godina. Ponuđač očekuje da će zaraditi između 150.000 do 250.000 dolara, piše RTS.

Inače, brod "Grille" je bio lakooklopni ratni brod dug 135 metara koji je nacistička Njemačka izgradila sredinom tridesetih godina, a u početku ga je njemačka mornarica koristila za smještaj najviših vojnih velikodostojnika i drugih državnih dužnosnika, uključujući i samog Hitlera. Na primjer, ovim brodom je visoka njemačka vojna delegacija otplovila na krunisanje britanskog kralja Džordža Šestog i kraljice Elizabete 1937. godine.

Tijekom Drugog svjetskog rata brod je služio kao minsko-patrolni brod, a poslije rata Britanci su ga preuzeli kao dio ratne odštete, zatim razoružali i prodali u privatne ruke. Godine 1948. židovski diverzanti su ga potopili jer su vjerovali da će novi vlasnik, inače Libanac, brod ustupiti nacionalnoj mornarici. Na kraju, "Grille" je prevezen u Sjedinjene Države i prodan kao otpad 1951. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close