Pao s kišom

Hercegovinu zasuo saharski pijesak

Lifestyle / Flash | 29. 02. 2016. u 11:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru, Trebinju i ostatku Hercegovine jutros je padala prljava kiša, meteorolozi za ovaku pojavu imaju jednostavno objašnjenje, uzrok je saharski pijesak koji je stigao u našu zemlju.

Inače, kako objašnjavaju saharski pijesk podigne vjetar i pređe preko Sredozemnog, a potom i Jadranskog mora te naiđe na frontu koja ga donese u naše krajeve. Tako se događa da u našim krajevima pada prljava kiša.

Inače, danas u Bosni i Hercegovini očekuje oblačno vrijeme s kišom. Prestanak padavina prvo u Krajini, a do kraja dana postupno se očekuje i prestanak padavina prema jugu i istoku zemlje.

FHMZ piše kako se većinom očekuje između 5 i 15 litara padavina po metru kvadratnom, u Hercegovini i središnjim područjima od 15 do 30 litara.

Obilnije kiše mogu se očekivati u planinskim područjima zemlje, od 30 do 60 litara po metru kvadratnom. Očekuje se vjetar južnog i jugoistočnog smjera, prije podne jak s olujnim udarima. Poslije podne vjetar će oslabiti. Temperatura zraka većinom između 8 i 16°C.

Za područje Mostara upaljen je žuti meteoalarm za kišu i vjetar. To znači da se očekuje od 20 do 40mm kiše po metru kvadratnom, te udari vjetra od 50 do 10 km/h.

U cijeloj BiH je upaljen žuti i narančasti meteoalarm.

Kopirati
Drag cursor here to close