Predsjednik Lažetić, pomoćnik Dangubić....

Hercegovačka neobična prezimena

Ovo nije početak vica - na tržnici rade gospodin Kokošar, Mačak i gospođa Miš...
Lifestyle / Flash | 31. 05. 2018. u 23:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dugi je niz neobičnih prezimena nastalih u BiH tijekom austrougarske vlasti između 19. i 20. stoljeća. Najbogatiji dio zemlje upravo po neobičnim, nesvakidašnjim prezimenima je Hercegovina – i to krševiti predjeli oko Trebinja, Gacka , Bileće i Nevesinja. Nekoliko stotina po svemu neobičnih prezimena stalna su inspiracija šaljivdžijama.

Na trebinjskoj tržnici rade gospodin Kokošar, Mačak i gospođa Miš. Pred kamere N1 televizije nisu željeli, ali zato jesu baka Ćuk i gospođa Golub, koje se kako kažu ponose svojim prezimenima.

Mira Golub "I dalje me svi zovu golubica, Mira golubica, golub je simbol mira , ime mi je Mira a Golub prezime, znači golubica Mira, kažem vrlo često da trebam nositi, kao što i nosim slamčicu za uhom tako da bude simbol mira, radosti", kazala je.

"Prezime mi je Ćuk i nije me stid ma da dođe Dodik ili ne znam tko", rekla je Olga.

Stolica, Šupljoglav, Budalić, Brašnoglav, Čučaga, Magarčević samo su neka od zanimljivih hercegovačkih prezimena kojima se više zanimao Šćepan Aleksić, novinar i književnik iz Bileće, autor knjige "Ime i prezime".

"Na slovo D recimo, Deretić, Derikučka, Deronja, Divljan, Doder, Drecun, Dreč, Duka, Duper, Dupor, Durson, Dutina, Derijarac, Deretina. Pa imena na slovo G naprimjer, Gadža, Gerun, Glibo, Gliban, Gluvan, Glušac, Gnjato, Grbo, Greda, Grbavac, Grba, Grkavac, Gudelj, Gušo, Guto, Guzina", priča Šćepan Aleksić autor knjige "Ime i prezime".

Za skoro svako hercegovačko prezime veže se po jedna zanimljiva anegdota. Pišući o prezimenima: Zec, Viđen, Zaklan, Prodan i Skuhan, zabilježena je jedna kratka priča.

"Kaže, u Trebinju Zec, u Bileći Prodan, a u Gacku i Nevesinju Zaklan i Pojeden", naveo je.

Opisujući nevrijeme, Hercegovci u šali spominju prezimena Sijevalo, Puhalo, Padalo. A mostarsku ulicu jedno vrijeme krasila je ova tabla. “Advokat Alija Zaklan u dvorištu”. Zanimljiva su i predanja po kojima su pojedina prezimena nastala.

"Moje prezime Nosović u Hercegovini je poznato i nije čudno, a bilo gdje da odem nailazim na reakcije čuđenja, a nekima je i smiješno moje prezime Nosović. Neki kažu da je prezime nastalo po nosu, dijelu tijela, a neki kažu da je postojala neka majka koja je svoje dijete stalno nosala do treće-četvrte godine i tako su nastali Nosovići", kazao je Bojan Nosović, novinar.

Sva ova neobična prezimena stalna su inspiracija šaljivdžijama, tako se humorist iz Nevesinja Milorad Čokorilo pitao kako bi bilo kad bi predsjednik općine bio Lažetić, pomoćnik mu Dangubić, komandir policije Batinić, da javni red i mir kontroliše Remetić, a da vatrogasac bude Palikuća.

Kopirati
Drag cursor here to close