Kulinarski Ibrahimović

Hercegovac svojim kulinarskim umijećem 'osvojio' Švedsku

Lifestyle / Flash | 16. 11. 2016. u 17:38 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Švedskoj je završen kulinarski show na popularnoj švedskoj televiziji "TV4", koji je pratio veliki broj gledatelja, a pobjednički pehar podigao je Edin Džemat rodom iz Prozora iz Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

Ovaj Hercegovac, koji je došao u Švedsku 1995. godine kao jedanaestogodišnji dječak, u razgovoru za AA je izjavio da je odmah shvatio kako mu je to druga šansa za život koju nije htio propustiti. Ni sam ne zna kako je zavolio kulinarstvo, ali kaže da bi sasvim sigurno bio dobar kad bi radio i bilo što drugo, jer je takvog karaktera.

Takvi su svi u obitelji, govori ovaj popularni Hercegovac, kojeg ovih dana opsjedaju sve medijske kuće. Kaže da mu telefon neprestano zvoni, a na sve pozive za gostovanja u TV i radijskim emisijama ne može, kako kaže, nažalost odgovoriti.

Inače, ovo natjecanje kuhara održava se svake godine i zadnjih osam finalista se natjecalo u raznim disciplinama, a svakog ponedjeljka natjecanje napušta jedan sa najslabijim rezultatom. Edin je u finalu briljirao i pobijedio sa ogromnom razlikom u disciplini "predjelo, glavno jelo i desert".

Svi natjecatelji su bili smješteni u jedan dvorac i svaku večer je drugi od njih pravio hranu koju su svi ocjenjivali i komentirali.

Finalnu emisiju je gledalo rekordnih milion i dvije stotine tisuća gledatelja u ovoj skandinavskoj zemlji.

Nakon svega, Edin će kako je rekao, sa svojim poslovnim partnerom otvoriti i jedan tipični bosanski restoran, zanimljivog naziva "DžeMat". Posebno je zanimljiv naziv jer ovaj drugi dio naziva "mat" na švedskom znači hrana. Edin sa poslovnim partnerom Torstenom Janssonom, jednim od najbogatijih

Šveđana, posjeduje već četiri restorana i dva hotela. Jansson također, širom svijeta posjeduje razne firme i zaposlenih preko pet tisuća radnika, a, kako je rekao, nada se da će sa Edinom uz milijunska ulaganja osvojiti europski vrh kulinarstva. Nakon ove Edinove pobjede veliku korist bi mogli imati i restorani u Švedskoj koji nude bosansku hranu, jer je Edin spremao uglavnom specijalitete iz BiH, a, prema pisanju medija u ovoj zemlji, nakon njegovog uspjeha se može očekivati i veći broj turista u BiH, jer su Šveđani poznati kao veliki gurmani, kojima za dobru hranu i lijepu prirodu nije ništa daleko ni skupo.

Kopirati
Drag cursor here to close