Švedska aktivistica

Greta Thunberg - anđeo ili vrag u borbi s klimatskim promjenama?

Odvažna i nepokolebljiva, privukla je milijuna mladih da prosvjeduju. A to izluđuje njezine kritičare i potiče ih da je kleveću.
Lifestyle / Flash | 26. 09. 2019. u 07:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ona je ikona naraštaja mladih koji ustaje protiv klimatskih promjena. Ali Greta Thunberg izaziva prijezir i porugu onih koji je smatraju lutkom na koncu ekološke evangelizacije. Šveđanka je sa 16 godina postala glasonošom milijuna zabrinute mladeži koji razvrstavaju svoje smeće, čiste plaže, okreću leđa mesu i zrakoplovima i glasaju za zelene.

Prije samo 12 mjeseci, na početku školske godine, ta je učenica devetog razreda ostavila svoje udžbenike i bilježnice kod kuće i ispred švedskog parlamenta počela prosvjedovati, sama samcata, kako bi podigla svijest o potrebi hitne akcije u borbi s klimatskim promjenama.

Njezin "školski štrajk" nakon nekoliko je tjedana privukao pažnju društvenih mreža, a potom i svjetskih medija čime je rođen pokret "Petkom za budućnost".

Fenomen je postao viralan. Greta na svojim računima na Twitteru i Instagramu ima šest milijuna sljedbenika. Kao neslužbena glasnogovornica generacije, Greta Thunberg želi oglasiti alarm o globalnom zatopljenju. Njezin govor, već nazvan "Kako se usuđujete?", slušali su brojni političari na klimatskom summitu UN-a u ponedjeljak.

"Svojim praznim riječima ukrali ste moje snove i moje djetinjstvo", kazala je vidljivo ljutita i na rubu suza. Odvažna i nepokolebljiva, privukla je milijuna mladih da prosvjeduju. A to izluđuje njezine kritičare i potiče ih da je kleveću, javlja Hina.

Greti je dijagnosticiran Aspergerov sindrom što je, na primjer, zloupotrijebio austrijski kolumnist Andrew Bolt kako bi je nazvao neurotičnom tinejdžericom s duboko poremećenim mesijanskim porivom. Kanadska biologinja Severn Cullis-Suzuki jedom je bila u njezinoj koži. Imala je samo 12 godina kada je govorila na summitu za planetu Zemlju u Riju 1992. godine.

"Ona poziva na revoluciju i zato je žele ušutkati, diskreditrajući je", rekla je Cullis-Suzuki. Slavni francuski ekološki aktivist i fotograf Yann Arthus-Bertrand nazvao ju je "čudom", a Barack Obama misli da "mijenja svijet".

Francuski filozof Michel Onfray opisao ju je, pak, kao "kiborga", a američki konzervativni komentator kaže da je Greta "mentalno bolesna" tinejdžerica odgovorna za "klimatsku histeriju".

U travnju ju je primio papa Franjo, također borac za zaštitu planeta, ali Gretini kritičari, oni koji ne govore o njezinoj dijagnozi nego o sadržaju, tvrde da njezin rječnik unosi pomutnju u poruke koje pokušavaju prenijeti znanstvenici, šteti tehnološkim inovacijama i zamagljuje ostale ekološke probleme.

"Klimatsko pitanje zasjenilo je sva druga pitanja zaštite okoliša, poput okrutnosti prema životinjama, mesnoj industriji i pesticidima. A one koji propituju Gretina stajališta odmah se proglašava skepticima", kaže politička analitičarka Katarina Barrling.

Neki je optužuju da sije tjeskobu umjesto da iznosi racionalne argumente.

"Želim da paničarite. Želim da strahujete svaki dan", rekla je u siječnju na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Ali izgleda da je u međuvremenu promijenila ton. "Želim da slušate znanstvenike", kazala je prošli tjedan u Kongresu. I dok njezino prozivanje odraslih mnoge iritira u inozemstvu, u Švedskoj to nikoga ne smeta. Njezina drskost, pletenice i bebasto lice neodoljivo podsjećaju na Pipi Dugu Čarapu, junakinju romana Astrid Lindgren, emancipirano dijete koje samo istražuje svijet oko sebe, što je model na kojem počiva švedsko obrazovanje i odgoj djece. "Nije slučajno što je Greta Šveđanka. Mislim da ne bi postojala bez Pipi ili Lisbeth Salander", tetovirane hakerice iz kriminalističkog književnog serijala Millenniuma, tvrdi švedska esejistica Elisabeth Asbrink. "Švedski školski kurikulum potiče kritičko razmišljanje učenika umjesto nagomilavanja znanja", naglasila je.

Kopirati
Drag cursor here to close