Pomaganje migrantima

Grčki otočani bit će nominirani za Nobelovu nagradu za mir

Lifestyle / Flash | 24. 01. 2016. u 14:22 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Eminentna međunarodna grupa akademika priprema dokument kojim će mještane grčkih otoka koji pomažu izbjeglicama pri prelasku Egejskog mora nominirati za Nobelovu nagradu za mir, javlja Agencija Anadolija.

Oko 900.000 izbjeglica prošle godine je došlo u Europu, a većiina njih je prešla opasnu rutu u neuvjetnim plovilima preko Egejskog mora. Mještani grčkih otoka Lesbos, Kos, Chios, Samos, Rdhodes i Leros su se organizirali u takozvanu Mrežu solidarnosti i pomažu tim izbjeglicama.

Grupa uglednih akademika sa prestižnih sveučilišta Oxford, Princeton, Harvard, Cornell i Copenhagen priprema prijavu da se ti volonteri nominiraju za Nobelovu nagradu za mir.

Konačni rok za nominacije je 1. veljače, a inicijatori su već razgovarali sa grčkim ministrom za migracije Yiannisom Mouzalesom, koji je obećao punu podršku grčke vlade.

Kampanja pokrenuta i na internetu je već prikupila 280.000 potpisa.

Svjesni da nominacija za prestižnu Nobelovu nagradu mora sloviti na određenu osobu ili organizaciju, inicijatori nominacije grčkih otočana su najavili da će nominaciju nasloviti na Mrežu solidarnosti koja okuplja volontere koji prvi pružaju pomoć migrantima.

Volonteri na grčkim otocima migrantima pružaju pomoć pri isplovljavanju na obalu, pomoć u hrani, odjeći, smještaju i nastavku puta ka zapadnoj Europi.

''Ljudi uključeni u volonterski pokret su se organizirali i pomagali izbjeglicama i prije nego što su vlade shvatile da postoji kriza“, kazao je grčki aktivista Spyro Limneos za britanski list ''The Guardian''.

Jedna od organizatorica Mreže solidarnosti, 61-godišnja Matina Katsiveli, izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je njihov trud prepoznat i da ih neko želi nominirati za Nobelovu nagradu, ali naglašava da je odveć dovoljna nagrada kada vide osmijeh na licima izbjeglica kojima pomognu.

Kopirati
Drag cursor here to close