Festival pljočkanja

Grahovljani na međunarodnom festivalu tradicijskih igara u Istri

Lifestyle / Flash | 05. 04. 2017. u 05:56 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Buzetu i Umagu je koncem ožujka održan 2. međunarodni festival pljočkanja i tradicijskih igara u organizaciji Istarskoga pljočkarskog saveza (IPS).

Tom je prilikom u Buzetu, nakon svečanog otvorenja festivala, održan zanimljiv okrugli stol i godišnje zasjedanje Upravnog odbora AEJeST-a (Europska asocijacija tradicijskih igara i sportova) IPS-u je time odano značajno priznanje za rad unutar ove organizacije i pružena prilika da sa predsjednikom AEJeST Guyom Jaouenom i ostalim članovima UO razgovara o budućim projektima i planovima.

Dan poslije su u Umagu na Novoj obali održane interesantne prezentacije različitih igara koje su predstavili predstavnici Portugala, Španjolske, Italije, Slovenije, BiH, Crne Gore i domaćini iz Hrvatske. Značajan dio festivala bio je posvećen pljočkanju i sličnim igrama ali moglo se vidjeti i nekoliko drugih igara među kojima spominjemo one iz Istre kao što je “prasičkanje”, igra “na rog”, “pandolo”, “cuccagna” i sl.

Oba dana festivala Bosnu i Hercegovinu je predstavljao jedini pljočkarski klub iz te zemlje PK Bosasnko Grahovo.

Da pozitivne inicijative iz manjih sredina mogu biti poticajne i za veće sredine, pokazuje i činjenica da će HBŽ i BiH dobiti i drugi pljočkarski klub, koji će se po uzoru na onaj u Bos. Grahovu, uskoro osnovati i u Livnu.

Za nadati se da će se to ostvariti do ljeta kada će u mjesecu srpnju u sklopu kulturno-vjerske manifestacije „Dani sv. Ilije“ u Bos. Grahovu biti priređen međunarodni turnir u pljočkanju na kojem će nastupiti gosti iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Crne Gore, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close