Veličanstveno djelo

Građevina zbog koje su oslijepili njezini autori

Ovo arhitektonsko čudo sagrađeno je sredinom 16. stoljeća, a izgraditi je takvu bio je pravi pravcati podvig.
Lifestyle / Flash | 21. 12. 2020. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građevina zbog koje su oslijepili njezini autori

Svaka čast Kremlju, Crvenom trgu i svemu ostalom, ali vjerojatno se većini vas, na spomen Moskve, u glavni prvo ukaže veličanstvena katedrala raznih boja. E, pa ako je tako, neće biti zgorega i nešto više naučiti o njoj...

Ovo arhitektonsko čudo sagrađeno je sredinom 16. stoljeća, a izgraditi je takvu bio je pravi pravcati podvig. U tom trenutku bila je to najviša građevina u gradu, a pomogli su i savjeti iz Italije o novoj tehnici zidanja. Katedrala je pokazala moć Rusije, koja je taman izišla iz rata, a prema legendi koja je živa i dandanas, strašni ruski car Ivan Grozni dao je oslijepiti arhitekte kako više nikad ne bi mogli napraviti jednako veličanstvenu građevinu!

S obzirom na to da se gotovo pet stoljeća kasnije identitet arhitekata ne može potvrditi, možda je legenda i istinita, no danas se smatra da su arhitekti poznati kao Barma i Postnik Yakovlev zaslužni za katedralu, s tim da mnogi smatraju kako je zapravo riječ o jednoj osobi te da je Barma nadimak koji je nosio Yakovlev.

Građevinu, službeno poznatu kao katedrala Pokrovsky (neslužbeno se naziva po sv. Vasiliju), čini 10 kupola. Svaka od njih različitih je boja – plave, zelene, crvene, žute... U svijetu je itekako dobro poznaju po bajkovitom izgledu, a vole je i turisti, kojih godišnje privuče oko 400 tisuća. S vremenom je ipak doživjela znatne promjene i restauracije, ali uspjela je preživjeti Napoleonov napad 1812. godine, a bome, unatoč strašnim predviđanjima, ni sam Staljin nije se usudio srušiti je.

Iako, treba reći kako je 1928. prenamijenjena te je sve do 1990. zapravo bila muzej, a tek joj je tada vraćena prvobitna namjena.

No vratimo se na trenutak na kupole. Iako su danas obojene, a katedrala je crvene boje, pretpostavlja se da je po izgradnji ona bila bijela sa zlatnim kupolama. Ipak, 17. stoljeće donijelo je današnji izgled, no ni dandanas, zbog nedostataka dokumenata, povjesničari to ne mogu sa sigurnošću potvrdit

Naravno, uz već spomenuti Kremlj i Crveni trg, katedralu je prepoznao i UNESCO te je uvrstio na popis Svjetske baštine, piše punkofer.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close