Meteoalarm

Građani BiH se trebaju čuvati grmljavine i visokih temperatura

Lifestyle / Flash | 14. 08. 2014. u 06:52 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za gotovo cijelu BiH je upaljen žuti meteoalarm za četvrtak i petak. Za četvrtak ovaj meteoalarm je upaljen za svaku regiju osim livanjske.

Ovaj alarm označava potencijalno opasno vrijeme, te upozorava na oprez ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. ''Ostanite informirani o očekivanim meteorološkim uvjetima i izbjegnite moguće rizike '', stoji u upozorenju.

Izdana su posebna upozorenja zbog opasnosti od visoke temperature i grmljavine.

Za mostarsku regiju izdano je upozorenje zbog previsokih temperatura.

U petak se očekuje normalizacija vremena te je meteoalarm upaljen za samo šest regija: sarajevsku, banjalučku, fočansku, tuzlansku, visočku i prijedorsku.

Inače, u Bosni i Hercegovini jutros je sunčano, uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature u 8.00 sati: Bjelašnica 14 stupnjeva, Goražde 16, Bugojno 17, Sokolac i Srebrenica 18, Sanski Most, Tuzla i Zenica 19, Doboj, Kupres i Livno 20, Banja Luka, Gradačac, Ivan-sedlo, Sarajevo i Zvornik 21, Bihać, Bijeljina, Mostar i Prijedor 22, Trebinje 24 i Neum 27 stupnjeva.

Atmosferski tlak u Sarajevu iznosi 938 hPa, za 6 hPa je manji od normalnog i opada.

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje jače naoblačenje sa zapada koje će uvjetovati kišu, pljuskove i grmljavinu. Padaline se sredinom dana očekuju prvo u Krajini, a u drugoj polovici dana u većem dijelu Bosne će biti pljuskova i grmljavine.

U Hercegovini je krajem dana moguć pljusak. Vjetar slab do umjerene jačine, većinom južnog smjera, u sjevernim područjima Bosne sjevernog i sjeverozapadnog smjera, javlja agencija Fena.

Najviša dnevna temperatura između 26 i 32, na jugu Hercegovine do 35 stupnjeva.

U Sarajevu veći dio dana pretežno sunčano. Više oblačnosti poslije podne, moguć je i pljusak.

Najviša dnevna temperatura oko 32 stupnja, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close