Antidruštveno ponašanje

Grad želi zabraniti psovanje - Ako ne pazite na jezik, slijedi kazna

Lifestyle / Flash | 11. 03. 2017. u 21:11 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće grada Rochdale planira uvesti odredbu o zaštiti javnih prostora, po kojoj bi svako uhvaćen pri “korištenju prostih i uvredljivih izraza” dobio upozorenje, novčanu kaznu ili bi bio odstranjen iz zaštićenog područja, piše UPI.

Nevjerojatna lista zabrana

Mjera bi se mogla iskoristiti za zabranu prosjačenja, zadržavanja na jednome mjestu bez opravdanog razloga, antidruštvenog parkiranja, puštanja glasne glazbe, glasnog turiranja automobila, konzumacije alkohola na javnom mjestu, neovlaštenog prikupljanja humanitarnih donacija, vožnje skateboardom, kao i zabrane pristupa gradskom središtu osobama mlađim od 18 godina između 23 i 6 sati, piše net.hr.

Lauren Canten, pravna stručnjakinja grupe za ljudska prava Liberty, suprotavila se zabrani psovanja, koju je opisala kao “nevjerojatnu zloupotrebu moći”.

''Ovaj prijedlog bi neopravdano ograničio prava i slobode stanovnika grada'', rekla je Canten.

''Zabrana psovanja toliko je neodređena da je nemoguće da itko zna krši li zakon ili ne, dok bi apsolutna zabrana prosjačenja kriminalizirala neke od najranjivijih ljudi u gradu.''

Ništa još nije odlučeno

Predsjedavatelj gradskog vijeća Richard Farnell rekao je kako je zabrana nužna kako bi se spriječila “mala manjina”, uključujući i ljude koji konzumiraju alkohol na javnim mjestima, da unište centar grada za druge posjetitelje.

''Ulažemo 250 milijuna funti u naš centar grada i činimo sve što je moguće kako bi stvorili živahno, obiteljski orjentirano i privlačno mjesto za svakoga'', rekao je Farnell, a prenosi net.hr.

''No moram naglasiti kako se radi o jako ranom stadiju rasprave. Za sada još ne donosimo nikakve odluke. Samo želimo raspraviti kao odrasli da vidimo koje su prave mjere''.

Kopirati
Drag cursor here to close