nekad i sad

Grad u BiH zabranjen za strance

Lifestyle / Flash | 11. 12. 2016. u 19:10 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Han Pijesak danas je za mnoge samo lokacija kroz koji prođu na putu od Sarajeva za Beograd. No, ne tako davno ovo mjesto smješteno na visini tisuću 700 metara nadmorske visine bilo je nešto puno više. Krilo je jednu od najvećih tajnih lokacija bivše Jugoslavije, prenosi N1.

Danas ovo mjesto ponovno je u žiži zanimanja zbog spora RS-a i Ministarstva obrane BiH u vezi perspektivne vojne imovine. Novinari su posjetili nekadašnji tajni grad i otkrili što je na ovom području perspektivna, a što neperspektivna imovina i kakva je budućnost ovih objekata.

Do 80-ih godina prošloga stoljeća ovdje slikanje i snimanje nije bilo dozvoljeno. Stranim državljanima je bilo čak i zabranjeno bilo kakvo zaustavljanje. Većina prolaznika tada nije ni slutila da upravo Han Pijesak krije jednu od najvećih strogo čuvanih tajni bivše Jugoslavije.

Udaljeno samo 10 kilometara, u planinskim vrletima podno brda Žep na lokalitetu Crna Rijeka smješten je ovaj skriveni misteriozni grad.

"To je uvijek bila vojna tajna koju je narod poštovao, malo se pričalo i danas je tako", istaknuo je bivši načelnik Ljubivoje Šupić.

Malo se znalo, ali se pročulo. Bilo je ovo zapovjedno mjesto bivše JNA. Prema pričama: u to vrijeme krilo je najsuvremenija vojna i tehnološka dostignuća, prenosi N1.

"Tada je bilo jasno da se radi o atomskom skloništu", kazao je Radoslav Golić.

Kopirati
Drag cursor here to close