Rijetko pozitivni podaci

Govor mržnje u bh. medijima prisutan u relativno malom postotku

Lifestyle / Flash | 05. 03. 2013. u 14:45 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Govor mržnje u Bosni i Hercegovini prisutan je u relativno malom postotku (1,036 posto), odnosno evidentirano je 485 medijskih sadržaja koji u sebi sadrže neke oblike govora mržnje ili neprofesionalnog izvještavanja i to na ukupno analiziranih 48.811 medijskih proizvoda u 30 bh. printanih, elektronskih i online medija.

Ovo je pokazao Izvještaj pod nazivom "Monitoring medija: kolovoz - prosinac 2012. - Jezik mržnje s fokusom na predizbornu kampanju za lokalne izbore 2012. godine", koji su pripremili Udruženje BH novinari i grupa monitora iz BiH, a čiji su rezultati prezentirani danas u Sarajevu.

Izradu monitoringa podržalo je Vijeće Europe u okviru projekta "Promocija profesionalizma i tolerancije u medijima u Bosni i Hercegovini" koji financiraju vlade Norveške i Republike Irske.

Šefica Ureda Vijeća Europe u Sarajevu Mary Ann Hennessey naglasila je da je opći cilj ovog projekta promocija profesionalizma i tolerancije u medijima u BiH kao i promoviranje standarda Vijeća Europe za borbu protiv govora mržnje u javnom prostoru posebno putem podrške samoregulaciji novinarske profesije i medija općenito.

''Opći zaključak monitoringa jest da govor mržnje još postoji kao faktor u javnim medijima posebno u vrijeme predizborne kampanje te bi trebalo još više raditi na podizanju svijesti kod onih koji proizvode govor mržnje, ali i kod medija koji taj govor mržnje prenose'', smatra Hennessey.

Najavila je da će Vijeće Europe 21. ožujka, na Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije, pokrenuti online kampanju protiv govora mržnje koja će uključivati svih 47 država članica Vijeća Europe i trajat će do 2014. godine.

Profesorica na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu - Odsjek žurnalistika doc. dr. Lejla Turčilo, koja je ujedno i autorica ovog izvještaja naglasila je da iako je mali statistički postotak članaka i izvještaja koji sadrže govor mržnje dubljom analizom zaključuje se da su ipak takvi primjeri opasni.

Istaknula je i da se oštrica kritike u vrijeme predizbornih kampanji otupljuje te dodaje da su nositelji govora mržnje najčešće izvanmedijski subjekti što ohrabruje, ali da novinari moraju paziti kada takav jezik prenose.

''Cilj istraživanja jest da se ohrabre novinari da kritički pristupaju takvim govorima'', istaknula je Turčilo i dodala da novinari moraju izbjegavati svaku vrstu jezika, diskursa, konotacije ili prijenosa govora mržnje (osobnog ili drugih aktera od kojih se novinar nije nedvosmisleno ogradio).

Profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli - Odsjek žurnalistika i član Žalbene komisije Vijeća za tisak doc. dr. Enes Osmančević osvrnuo se na govor mržnje u balkanskim zemljama u posljednjih 20 godina, naglašavajući da je on evoluirao jer su u početku prenosioci govora mržnje bili političari, vjerski vjerodostojnici i perjanice "patriotskog" novinarstva, a da su danas nositelji govora mržnje komentatori u forumskim diskusijama.

S tim u vezi je kazao da su redakcije odgovorne za komentare na njihove medijske sadržaje budući da se radi o redakcijskom javnom komunikacijskom prostoru, dodajući da je govor mržnje kazneno djelo te je pohvalio sve veći broj žalbi građana regulacijskim tijelima u BiH na takav govor.

Zaključeno je da javna komunikacija povlači odgovornost te da sloboda govora nije bezgranična nego prestaje onda kada ona ugrožava slobodu drugoga i drugačijega zbog čega su u izvještaju navedene preporuke da bi se ovakve pojave spriječile.

Kopirati
Drag cursor here to close