Obojeni u bijelo

Goli hodali pustinjom inspirirani pričom iz Starog zavjeta

"Jednom kad se skinete, ne želite se opet obući."
Lifestyle / Flash | 19. 10. 2021. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stotine ljudi pokrivenih samo bijelom bojom hodale su pustinjom u blizini Mrtvog mora kao dio projekta američkog umjetnika Spencera Tunicka, prenosi Index pozivajući se na The Guardian.

Ovaj 54-godišnji fotograf posjetio je mjesto u južnom Izraelu kao gost ministarstva turizma kako bi treći put prikazao povlačenje Mrtvog mora, a kao inspiracija mu je poslužila biblijska priča o Lotovoj ženi koja se pretvorila u stup soli prilikom bijega iz Sodome.

"Za mene tijelo predstavlja ljepotu, život i ljubav", rekao je Tunick, koji je dosad organizirao desetke snimanja golih ljudi.

Doktorandica Anna Kleiman za The Guardian je rekla da se pridružila snimanju kako bi osvijestila ljude o ovoj ekološkoj krizi. "Doista sam se osjećala prirodno kad sam skinula odjeću", rekla je. "Jednom kad se skinete, ne želite se opet obući."

Umjetnik je već prije deset godina snimao preko tisuću modela na obalama Mrtvog mora, koje se godišnje povlači za jedan metar. Izrael i Jordan preusmjerili su veliki dio vode za poljoprivredu i pitku vodu, dok su vađenje minerala i isparavanje, ubrzani klimatskim promjenama, pogoršali problem.

Tunickov let je platilo izraelsko ministarstvo turizma, a izraelski grad Arad je pokrio ostale troškove.

Gradonačelnik Arada Ben Hamo projekt doživljava kao "odraz liberalnog duha svog grada" te se nada da će ovo snimanje privući posjetitelje i da će na taj način skupiti sredstva za financiranje novog muzeja o Mrtvome moru.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 

Objavu dijeli Spencer Tunick (@spencertunick)

Kopirati
Drag cursor here to close