Slaba točka

Generacija Z ima problem s Y-zonom i telefonskim licem

Slaba točka generacije Z: Vježbe i proizvodi koji pomažu da ne ‘izvise‘ vrat i donji dio lica
Lifestyle / Flash | 14. 12. 2022. u 08:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generacija Z (rođeni od 1995. do 2010.) odrasla je uz digitalnu tehnologiju i život im je nezamisliv bez surfanja internetom, društvenih mreža i videopoziva. Dok danju i noću vise na mobitelu, najčešće nisu svjesni da pritom mogu "izvisiti" u - Y-zoni. Tim nazivom obuhvaćeno je područje donjeg dijela lica, vrata i dekoltea, gdje je koža nježnija i osjetljivija nego drugdje, s puno manje lojnih žlijezda - zbog toga se i manje podmazuje te je sklonija isušivanju i stvaranju pregiba i bora. Vezivno tkivo i mišići u tom području s godinama gube elastičnost i čvrstoću pa se linija čeljusti objesi i izgubi definiciju, a nerijetko nastane i podbradak.

Tehno vrat i telefonsko lice

Problemi s Y-zonom sve češće počinju u mlađoj dobi jer se mobiteli, tableti i laptopi obično ne drže u razini očiju, nego se glava saginje. Uslijed pojačanog pritiska vrat se iskrivljuje (ta pojava poznata je kao tech neck - tehno vrat), a koža se brže nagužva i propadne, za što također postoji poseban naziv - phone face (telefonsko lice). Takve pojave nisu rezervirane samo za generaciju Z, jer još je prethodna generacija milenijalaca (rođeni od 1980. do 1995.) naveliko ušla u digitalno doba. S druge strane, nova generacija alfa (rođeni od 2010. nadalje) gotovo je srasla s tehnologijom pa će vjerojatno i njima Y-zona biti slaba točka.

Y-zona može se preoblikovati kirurškim liftingom i aparativnim tretmanima (npr. laserskim, ultrazvučnim ili radiofrekvencijskim), no kako raste potražnja za prirodnim načinima održavanja mladolikosti, sve se više prakticira - joga za lice. Riječ je o vježbama zahvaljujući kojima mišići na licu i vratu (ukupno ih je čak 57) mogu ostati u formi kako bi koža imala čvrstu podlogu te zadržala punoću i jedrinu.

Joga za lice

Karin Velikonja, slovenska trenerica joge za lice, podučava vježbanje putem online platforme Glowinface, a u njezinu istoimenom programu neke su vježbe namijenjene baš rješavanju takvih problema.

Primjerice, vježba koja smanjuje bore na bradi i podbradak (a ujedno podiže opuštene jagodice i zateže vrat) počinje otvaranjem usta u osmijeh i izgovaranjem zvuka "aaa". Potom se donja usna povuče preko donjih zuba te se donja čeljust gura prema van, a istodobno se jagodice prstima podižu prema gore.

A prilikom vježbe za učvršćivanje vrata (koja pomaže i za uklanjanje podbratka) "višak" kože se obuhvati dlanom te se ruka povlači nadolje prema ključnoj kosti. Pritom treba paziti da se koža ne "ispusti". Kad se rukom dođe do ključne kosti, ona se prekriva i drugom rukom kako bi se lagano povećao pritisak. Glava je nagnuta unatrag, a oči sklopljene.

Rezultati u svakoj dobi

"Ključno je pravilno izvođenje vježbi, da ne bi nastale nove bore. Upravo zato nema smisla birati vježbe bez savjetovanja sa stručnjakom i izvoditi samo jednu vježbu. Da biste postigli rezultate, potreban je sveobuhvatan pristup", ističe trenerica joge za lice, dodajući da se ona može prakticirati u bilo kojoj dobi. Naravno da je poželjno početi već u mladosti, no i u srednjoj i starijoj dobi mogu se postići odlični rezultati.

Kod problema s Y-zonom najprije treba osvijestiti važnost pravilnog držanja te izbjegavati saginjanje prema ekranu - mobitel bi nam trebao biti u razini očiju, baš kao i laptop. U stjecanju navike pravilnog držanja pomažu masaže i vježbe za vrat i ramena te općenito vježbe kojima se otvara prsni koš, odnosno gornji dio trupa. To je dobra priprema za vježbe lica jer sve je međusobno povezano. Ako su zbog čestog saginjanja previše zategnuti mišići stražnjeg dijela vrata, lice, prednji dio vrata i dekolte mogu se objesiti pa su i bore izraženije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close