Out of Area

FUTUREA u Mostaru: Dan kreativnosti, igre i zabave

Lifestyle / Flash | 22. 04. 2016. u 10:09 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fondacija Out of Area organizator je festivala Futurea koji djecu diljem BiH potiče na kreativnosti te im donosi jedan dan prepun igre i zabave. Ova vesela putujuća karavana će u svibnju posjetiti i Mostar te će, kako za Bljesak.info govori direktorica fondacije Anee Cosse, djeci svih uzrasta omogućiti nezaboravno iskustvo.

Bljesak.info: Festival FUTUREA je namijenjen djeci, možete li nam reći nešto više o ovom novom konceptu?
Cosse: Od 2002 do 2004 “Igre bez granica” su bile jedna od stalnih komponenti godišnjeg programa fondacije Out of Area. S grupom od 60 osoba posjećivali smo tijekom jednog tjedna tri različite lokacije/škole u BiH i organizirali sportski festival. Kasnijih godina smo u suradnji s Kids Festivalom u Sarajevu razvili manifestaciju koja je postala poznata širom BiH. Od 2016. Fondacija Out of Area je odlučila organizirati festival Futurea. Djeca su dolazila iz svih dijelova BiH i bio im je osiguran prijevoz na festival.

Bljesak.info: Koji je cilj Futuree?
Cosse: Cilj fondacije Out of Area je priuštiti festival što većem broju djece, stoga smo morali krenuti u različitim pravcima. Djeci iz različitih gradova bit će organiziran jedan dan prepun zabave. Festival Futurea je odlučio ići djeci na kućni prag, u njihove gradove umjesto obratno.



Bljesak.info: Festival će se održati u četiri bh. grada, među kojima je i Mostar. Koliko ima prijavljenih u Mostaru i što možemo očekivati?
Cosse: U sva četiri grada organizirat ćemo isti koncept festivala. Djeca iz vrtića, osnovnih škola svih uzrasta kao i djeca sa bilo kakvim invaliditetom ili poteškoćama pozvana su da nam se pridruže. Festival u Mostaru biti će organiziran u kampusu Univerziteta Džemal Bijedić. S obzirom da smo i prethodnih godina organizirali mnoštvo zajedničkih projekata sa školama i institucijama u samom Mostaru, kao i okolini, očekujemo posjetu velikog broja djece.

Bljesak.info: Festival ste podijelili na četiri ‘svijeta’. O čemu se radi?
Cosse: U sva četiri grada podijeliti ćemo prostor festivala na četiri svijeta kao dio teme: Otkrij svoj svijet! Svjetovi koji će biti organizirani su: Svijet fantazije & mašte, Svijet mladih, Svijet oceana te Svijet sporta & igara. U sklopu navedena četiri svijeta djeca će imati mogućnost sudjelovati u 35 radionica koje odgovaraju određenom 'svijetu'. Na primjer: u svijetu oceana djeca će imati mogućnost interakcije sa sirenom Hanom. U svijetu fantazije i mašte imat ćemo mađioničara i djeca će moći sudjelovati i u bubnjarskoj radionici. U svijetu mladih najmanji će imati mogućnost sudjelovanja u nizu radionica prilagođenih njihovom uzrastu.

Djeca iz BiH su vrlo kreativna i uvijek željna sudjelovanja u našim kreativnim radionicama. Potpuno su koncentrirani tijekom svog rada i veoma sretni s malim stvarima koje kreiraju. To je veoma lijepo vidjeti.

Bljesak.info: Tko se sve može prijaviti?
Cosse: Sva djeca iz vrtića, osnovnih škola i sl. Uglavnom djeca svih uzrasta kao i djeca sa bilo kakvim invaliditetom. Također, škole koje nisu iz Mostara i žele organizirati školsku posjetu festivalu su veoma dobrodošle. Sve organizirane grupe će dobiti i poklon iznenađenja na festivalu. Ukratko sva djeca, učitelji, nastavnici, roditelji su dobrodošli! Festival je besplatan! Pozivamo škole, kao i druge organizirane grupe da nam pošalju mail sa imenom škole/ grupe kontakt brojem osobe, nastavnika ili roditelja sa kojim dolaze. Naša kontakt mail adresa je [email protected]

Bljesak.info: Naglasak festivala je na onom kreativnom, koliko su djeca u BiH kreativna, postoji li nešto što ih ‘koči’ i koliko ovakve akcije doprinose pokazivanju te kreativnosti?
Cosse: Djeca iz BiH su vrlo kreativna i uvijek željna sudjelovanja u našim kreativnim radionicama. Potpuno su koncentrirani tijekom svog rada i veoma sretni s malim stvarima koje kreiraju. To je veoma lijepo vidjeti. Tijekom projekta rada na školama, često vidimo prekrasne predmete okačene na zidove. Tako da kreativnost sasvim sigurno neće biti problem. Nedostatak novca za kreativnost je problem. Samim tim i nedostatak materijala za kreativne sate. Kada kreiramo školske projekte uvijek pitamo škole što im je od materijala najpotrebnije. U 99 posto slučajeva odgovor je da im nedostaje papira, olovaka, bojica, vodenih boja kao i materijala za čišćenje!

Kopirati
Drag cursor here to close