Sveučilište u Zagrebu

Filozofski fakultet protiv dodjele počasnog doktorata Bandiću

Podsjetimo, Muzička akademija je predložila, a Sveučilište u Zagrebu pokrenulo postupak dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću za zasluge u gradnji nove zgrade te akademije.
Lifestyle / Flash | 21. 03. 2019. u 10:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće Filozofskog fakulteta u Zagrebu (FFZG) protivi se postupku dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću, a od uprave Sveučilišta traže obustavu postupka, objavljeno je na njihovoj mrežnoj stranici, javlja HINA.

"Vijeće Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu protivi se ovom postupku, kao i ranijoj dodjeli počasnog doktorata Draganu Čoviću. Smatramo da dodjeljivanje počasti moćnim političarima, osobito onima osumnjičenima za protuzakonitosti, ozbiljno ugrožava temeljne akademske vrijednosti slobode, autonomije i društvene odgovornosti, kao i ugled Sveučilišta u Zagrebu", stoji u objavi na facebook stranici Filozofskog fakulteta.

Dodaju da se oštro protive samoj ideji da raspolaganje novcem poreznih obveznika bude kriterijem za dodjeljivanje počasti.

"Upozoravamo da takve odluke krše članak 76. Statuta Sveučilišta u Zagrebu, koji kaže da se počasni doktorat može dodijeliti samo osobi iznimnog ugleda, kao i osobi koja je svojim radom pridonijela iznimnom napretku Sveučilišta, hrvatske znanosti ili kulture", napisali su.

Vijeće FFZG-a od uprave Sveučilišta zatražilo je da se postupak dodjele doktorata Milanu Bandiću obustavi te su pozvali ostale sastavnice Sveučilišta da podrže njihov zahtjev.

Podsjetimo, Muzička akademija je predložila, a Sveučilište u Zagrebu pokrenulo postupak dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću za zasluge u gradnji nove zgrade te akademije.

Prvi počasni doktorat zagrebačkoga Sveučilišta dodijeljen je 1913. Tadiji Smičiklasu, a među počasnim doktorima su i Nikola Tesla, Dragutin Gorjanović Kramberger, Lavoslav Ružička, Vladimir Nazor, Vladimir Prelog, Niels Bohr, Ernest Bloch, Primo Nebiolo, Linus Pauling, Alois Mock, Suleyman Demirel, Margaret Thatcher, Robert Badinter, Branko Lustig, Mirjan Damaška i Milko Kelemen.

 

Kopirati
Drag cursor here to close