Pogledajte što se nudi

Festivalsko ljeto u Hercegovini - dobra zabava za glazbene i filmske sladokusce

Lifestyle / Flash | 09. 06. 2016. u 17:38 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljetne vrućine u Hercegovini rashladit će festivalski dani, koji ove godine nude bogat program, potovo za ljubitelje glazbe, filma i umjetnosti.

Festivalsku sezonu u Mostaru otvorio je umjetnički Street arts festival, koji je na ulice grada na Neretvi doveo velik broj svjetskih i domaćih umjetnika. Popratnim glazbeno kulturnim događajima na festivalu se moglo naći sašta za ljubitelje umjetnosti.

Iako ''mlad'' festival, Mostar summer fest (MSF), kao festival Urbane glazbe brzo je okupirao srca publike. Kao cjelodnevno kulturno događanje uz naglasak na večernje nastupe bendova već je postao prepoznatljiv događaj na regionalnoj karti koncerata.

Ovo ljeto MSF se održava 24. i 25. lipnja, a pred publikom u Mostaru će nastupiti Goran Bare i Majke, Parni Valjak, Kawasaki 3P, Gustafi, Who See, Ed Hot Chilli Peppers tribute band 'Ritam seks i ja Sleepyheads, Auguste, Replicunts, REVSKL, Bad copy, Repetitor, Svemir, Mašinko, High 5, Kezz.

Mostar Blues and Rock festival, se upisao na kartu koncerata kao festival koji već 14 godina u gradu na Neretvi promovira blues i rock, dovodeći u Mostar svjetski poznata imena.

Ove godine festival će trajati od 13. do 15. srpnja, a festival će biti otvoren promocijom knjige 'Iscjeljujuća moć bluesa', Tibora Nađa autora iz Srbije, nakon čega će nastupiti dva benda iz BiH R'n'R vod i Blues caravan. Naredna dva dana festivala Mostaru će se predstaviti Milk+, Zoran Ćalić band, Popa Chubby, Rock School Messengers, Small house brown, i Yu grupa.

U kolovozu se u Mostaru održava i Calamus Jazz fest, iako još uvijek u javnosti nema informacija o datumu i izvođačima, uvjereni smo kako će ovaj festival zadržati razinu kao i prethodnih godina, kada su jazz notama Mostarce zabavljali svjetski poznata imena poput Kaki King, Adriano Trindadea, Elvisa Stanića…

Široki Brijeg će kao i prijašnjih godina biti domaćin dva kulturno umjetnička festivala West Hercegovina Fest i Mediteran Film Festival.

Petnaesto izdanje West Herzegowina Festa održat će se od 28. do 30. svibnja 2016. u Borku uz rijeku Lišticu.

Ovaj festival okuplja glazbenike, autore kratkih filmova te pisce kratkih priča, koji se natječu u svojim kategorijama, a stručni žiri odlučuje o najboljima. Kao i prijašnjih godina program West Herzegowina Festa činit će prijavljeni bendovi, priče i filmovi, uz nastup glazbenih gostiju. Prošlih godina to su bili Vatra, Pavel, Silente, Edo Maajka, Hladno Pivo, Sars, Goran Bare & Majke, Letu Štuke, Damir Urban, Neno Belan, Gustafi, Kino Klub, Kawasaki 3p, TBF, JINX, Belfast Food, Dubioza Kolektiv, Elemental, Kries, Zoster, a i ove godine organizatori najavljuju kako će dovesti zvučna imena.

Mediteran Film festival (MFF) je pravi izbor za sve ljubitelje filmske umjetnosti. MFF će se održati od 24. do 27. kolovoza u Širokom Brijegu. Pripreme su u punom jeku, a najbolji filmovi za natjecateljski program biraju se među 400 naslova pristiglih na MFF adresu.

Na jednom od najvećih dokumentarnih festivala u regiji tako će se i ovu godinu, uz spomenuti natjecateljski program, moći vidjeti i najnovija svjetska dokumentarna ostvarenja, projekcije igranih filmova ali i premijere filmova domaćih autora. MFF s ponosom nastavlja i suradnju s filmskom mrežom HBO kao i projektom Otvorenog kina u središtu grada.

Festival ide korak naprijed i s organizacijom filmskih radionica te će nastaviti suradnju s "Outside the Lens", američkim filmskim kampom iz San Diega i početi s edukacijom već sredinom kolovoza.

Ljubuško kulturno ljeto dvodnevni glazbeni festival počinje 10. lipnja, a ovim festivalom organizatori žele ujediniti različite generacije s prostora ove općine te potaknuti produktivnost i kulturološko uzdizanje u glazbenoj umjetnosti kako sada, tako i u budućnosti.

Program počinje koncertom benda La Grange – Tribute to ZZ Top, a festival će završiti u subotu navečer kada je planiran koncert Harpoon Blues Banda.

U Čapljini se i ovo ljeto organiziraju dva značajna međunarodna događanja.

Međunarodni ljetni karneval Čapljina i Međunarodni susret klapa.

Međunarodni ljetni karneval tradicionalno se održava drugi vikend u kolovozu. Inače, Čapljina je jedini grad u BiH koji je na karti europskih međunarodnih ljetnih karnevala, a ovaj karneval se već organizira više od 20 godina. Pored zabavnog programa na sami dan karnevala, održava se defile ulicama grada, gdje se predstave sve karnevalske skupine, bira se kraljica karnevala koja predstavlja BiH na međunarodnoj smotri.

Međunarodni susret klapa organizira se već devet godina za redom treći vikend u kolovozu u Trebižatu, pokraj Čapljine.

Svi ljubitelji klapske glazbe uživaju u izvedbama muških, ženskih i mješovitih klapa, koje dolaze s područja cijele BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Također u Čapljini se u travnju organizirao i koncert pod nazivom Klape na Neretvi, koji je ujedno bio i audicija klapa za 50-ti jubilarni Festival Dalmatinskih Klapa Omiš 2016.

U Čitluku se organizira Evergrin festival koji će ove godine biti održan 13. i 14. kolovoza. U Čitluk na Evergreen festival kao glavne zvijezde stižu Postolartriper, Brkovi, MRSB i Darko Rundek. A organizatori će u narednom razdoblju objaviti čitav program festa.

Neum Animated Film Festival (NAFF) ove godine se održava od 25. do 29. lipnja, a i ove godine se u natjecateljskom programu festivala nalaze filmovi iz cijelog svijeta, od SAD-a, europskih zemalja pa sve do Tajvana, Afrike i Rusije.

Inače, NAFF je samostalni pravni subjekt koji svojim djelovanjem teži propagiranju animiranog filma među mladima u Bosni i Hercegovini kao i među njihovim vršnjacima iz drugih zemalja. Cilj mu je kroz kreativne susrete i suradnju mladih pozitivno utjecati na razvoj filmske industrije i kulture.

U Neumu se svakog ljeta, u drugoj polovici kolovoza održava tradicionalni Hrvatski glazbeni festival "Etno fest Neum". Etno fest bi se ovo ljeto trebao održati 21. put , a program za ovu godinu organizatori još nisu objavili.

Šesto izdranje Beach rugby Fest u Tomislavgradu ove godine će se održati 3. srpnja na plaži Marinovac na Buškom jezeru.

Pored uzbudljivih i atraktivnih ragbi susreta, organizira se i revijalni turnir u odbojci na pijesku. Pored rekreativno sportskih događanja posjetitelji Beach festa imaju priliku tražiti osvježenje i u Buškom jezeru, a nakon utakmica organiziraju se i after partyi gdje će posjetitelje zabavljati lokalni DJ-evi.

Početkom lipnja u Stocu je organiziran SMART festival. Inače Stolac Music and Arts Festival je kulturno-glazbeni festival razbacan po raznim lokacijama u gradu. Zamišljen je kao spoj kulture i glazbe koji će svim zainteresiranim ponuditi međusobnu interakciju, sudjelovanje i uključivanje u razne festivalske sadržaje. Radionice, kazališne predstave za djecu i odrasle, koncerti grupa i pojedinaca – sve su to sadržaji koji su upotpunjavali festivalsku satnicu.

Može se reći kako je samo festivalsko ljeto u Hercegovini otvoreno u Stocu povratkom u prošlost, gdje je održan srednjovjekovni sajam pod nazivom 'Stolačka tarča'. U dva dana bogatog i iznimno dobro osmišljenog programa prezentirale su se srednjovjekovne borbe, radionice mačevanja i streličarstva, srednjovjekovne igre i plesovi…

Kopirati
Drag cursor here to close