Marginalizirani

Federalno vijeće mladih za ostanak vršnjaka u BiH

Lifestyle / Flash | 11. 12. 2015. u 16:18 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na osnivačkoj skupštini Fedralnog vijeća mladih koja je održana danas u Sarajevu istaknuto je da bi ono trebalo biti krovno tijelo mladih u Federaciji BiH koje će zajedno s vlastima raditi na rješavanju problema mladih ljudi.

Izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT Jasmin Bešić izjavio je da su mladi u Bosni i Hercegovini marginalizirani i da će vlasti formiranjem Vijeća dobiti partnera kojeg su tražili godinama smatrajući da trebaju legitimnu podršku mladih.

Dodao je da je riječ demokratski izabranom tijelu koje može zastupati mlade od lokalne do federalne razine vlasti i da vjeruje da će iskoristiti sve mehanizme koje im daje Zakon o mladima da budu dio svih radnih tijela vlasti kako bi mogli lobirati za bolje rješavanje problema mladih.

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović rekla je da je u mladima velika snaga i da je za nju, kao osobu starije životne dobi, pravo ohrabrenje vidjeti tako impozantan skup.

Poželjela je da osnivačka skupština prođe u lijepom ozračju i istakla da joj je posebno drago što će Ministarstvo kulture i sporta FBiH, u skladu sa svojim mogućnostima, biti podrška u svim aktivnostima Vijeća.

Program menadžer Delegacije EU u BiH Vladimir Pandurević rekao je da vjeruje da će ovaj projekt osigurati ista prava za sve mlade u BiH, te da je najbolji način za zaustavljanje njihovog odlaska iz zemlje uspoastava sustava koji će osigurati da svi mogu iskazati svoj potencijal u društvu.

Kopirati
Drag cursor here to close