Podaci

Federacija napokon počela arhivirati vrijeme

Lifestyle / Flash | 26. 08. 2014. u 11:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sjedištu Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu počela je prva faza radova na realiziranju projekta ''Adekvatno arhiviranje izvornih povijesnih hidroloških i meteoroloških podataka Federalnog hidrometeorološkog zavoda''.

Ovim je pokrenuta i aktivnost dokumentiranja arhive u skladu s europskim standardima.

Veći dio sredstava za izvođenje radova na adaptaciji objekta i za nabavku dijela opreme financirao je Fond za okoliš Federacije BiH.

''Mogu reći da je Fond za okoliš prepoznao i financirao kompletne građevinske radove i opremu u iznosu od 30.000 KM. Dio opreme je iz proračuna financirao Hidrometeorološki zavod, a opremu za skeniranje i digitalizaciju dobili smo od UNDP-a'', kazao je novinarima direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić.

Po njegovim riječima, završni radovi i nova oprema značajno će doprinijeti osiguravanju adekvatnog arhiviranja podataka hidrometeorološkog zavoda.

''Druga faza projekta je digitalizacija svih podataka, te će putem tog softvera podaci biti dostupni svim institucijama BiH. Za ovaj projekt nam je potrebno 25.000 KM'', izjavio je Bijedić.

Naglasio je kako je ovo izuzetno važno zbog činjenice da se klimatske promjene mogu pratiti i analizirati, one se moraju kontrolirati duže vremensko razdoblje, ''te je bez povijesnih podataka on nemoguć''.

Kopirati
Drag cursor here to close