RS i brčko imaju

FBiH u proračunu nema izdvojen novac za biološku terapiju

Lifestyle / Flash | 07. 10. 2016. u 16:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudionici Prvog kongresa reumatologa BiH s međunarodnim sudjelovanjem koji se održava u Sarajevu naglasili su problem nedostupnosti terapijskih opcija pacijentima iz BiH koje su godinama standard u regiji, kao i činjenicu da čak unutar BiH postoje razlike u dostupnosti tretmanu.

''Jedino Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i Fond zdravstvenog osiguranja Brčko Distrikta imaju u proračunima novac za biološku terapiju, a takva mogućnost ne postoji za pacijente u Federaciji BiH'', priopćio je organizator.

Reumatoidni artritis (RA) je kronična, progresivna, autoimuna bolest koja se manifestira artikularno i sustavno, znatno smanjujući kvalitetu života oboljelih.

Tretman reumatskih oboljenja biološkom terapijom u skladu s kliničkim vodičima usporava razvoj bolesti i značajno odgađa invaliditet oboljelih. Nepravovremenim otkrivanjem bolesti i njeno nepravovremeno liječenje dovodi do trajnih oštećenja i invalidnosti koji na koncu rezultiraju radnu nesposobnost oboljelih.

Pacijenti koji boluju od RA imaju znatno veći rizik nastanka komorbiditeta i višu stopu mortaliteta od opće populacije. Od RA najčešće obolijevaju radno sposobne žene, a obolijevaju i djeca.

Kongres reumatologa u BiH s međunarodnim sudjelovanjem održava se od 6. do 9. Listopada u Sarajevu, okupio je stručnjake u liječenju te kronične sustavne bolesti, predstavnike farmaceutskih kompanija, ali i udruženja pacijenata koji žive s tom bolešću. Cilj je kreiranje platforme za razmjenu stručnog mišljenja u tretiranju te bolesti, ali i za prezentiranje iskustava pacijenata.

Kopirati
Drag cursor here to close